Hoe gezond is Radler?

Mix van bier en citroenlimonade

Getty Images

Ineens dook op elk terras dit frisse citroenbiertje op. Radler is heel populair, maar de zoete smaak doet vermoeden dat het een echte suikerbom is. Klopt dat?

Radler is geen merk, maar een soort bier. Het schijnt vernoemd te zijn naar Fahrradler, het Duitse woord voor wielertoeristen. Traditioneel is het een mix van de helft bier en de helft citroenlimonade.

Uitvinding

Over hoe het uitgevonden is, doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou een Duitse kastelein limonade door het bier hebben gemengd omdat hij door zijn biervoorraad heen was terwijl zijn terras vol wielrenners zat. Of hij deed citroenlimonade bij het bier om een extra verfrissend drankje te kunnen serveren aan dorstige fietsers.

Wat er ook van waar is, sinds de jaren twintig van de vorige eeuw is er in ieder geval Radler verkrijgbaar in Duitsland. In 2013 werd het ook in Nederland en België geïntroduceerd. Inmiddels is het heel populair en zijn er ook varianten met andere fruitsmaakjes, zoals grapefruit, mandarijn, limoen en munt.

Ingrediënten

Verschillende biermerken hebben een Radler-biertje uitgebracht. Elk merk is ietsje anders, maar op het etiket kom je meestal de volgende ingrediënten tegen: (koolzuurhoudend) water, gerstemout, hop, suiker, vruchtensap uit concentraat, citroenextract en aroma’s.

Vruchtensap uit concentraat wil zeggen dat eerst het water uit het sap is gehaald en dat er later weer water is toegevoegd. Zo hoeft de producent al dat water niet te vervoeren. Er zit niet alleen citroensap in de Radlers, maar ook sinaasappelsap, limoensap en acerolasap. Al dat fruitsap klinkt misschien gezond, maar het is zeker niet hetzelfde als fruit. Het bevat niet de gezonde vezels die wel in de hele vrucht zitten en het suikergehalte is hoog.

Hoeveel suiker zit er in Radler?

Sommige Radlers hebben een laag alcoholpercentage van 2 procent, andere zijn helemaal alcoholvrij. Een gram alcohol levert 7 kilocalorieën. Omdat er in Radler een stuk minder alcohol zit dan in een gewoon pilsje, zou je verwachten dat er ook minder calorieën in zitten.

De zoete smaak van Radler doet echter het ergste vrezen wat betreft de calorieën. Is het inderdaad een suikerbom? Het aantal calorieen en grammen koolhydraten en suikers van een aantal Radlermerken per 100 milliliter (en ter vergelijking dezelfde voedingswaarden van gewoon bier):

MerkAmstel Radler 2 procentAmstel Radler 0,0 procentWieckse Radler 2 procentWieckse Radler 0 procentGrolsch 2 procentGrolsch 0 procentPils (Amstel)
Kcal per 100 ml43394035393540
Gram koolhydraten per 100 ml7,7 gram9,77,98,86,58,52,5
Waarvan suikers5,88,65,67,85,760,4



 

 

 

Zoals je ziet gaat er een flinke schep suiker bij de het citroenbier. In een flesje zit zo’n 300 milliliter en daarmee is een flesje Radler goed voor 16,8 tot 25,8 gram suiker oftewel bijna vier tot zes suikerklontjes (afhankelijk van welk merk je drinkt). Gewoon bier en het citroenbiertje bevatten ongeveer even veel calorieën.

Gezondere dorstlessers

Om je dorst te lessen, kun je natuurlijk beter water drinken dan Radler of een ander alcoholisch drankje. Alcohol bevat zogenaamde lege calorieën: je krijgt geen gezonde voedingsstoffen binnen, maar slaat ongemerkt wel de nodige calorieën achterover. Bovendien is de verleiding groot om wat lekkers (en ongezonds) te snacken bij een biertje én zit er aardig wat suiker in Radler. Het is kortom geen drankje voor elke dag.

Bron 
  • Voedingscentrum