Hoe vaak kun je water koken?

Hergebruiken of wegspoelen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plusonline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe vaak kun je water koken?

Kook jij het water in je waterkoker tot het op is, of ververs je het na elke kop? Als je online zoekt naar of je afgekoeld water opnieuw kunt koken, zal je zien dat de antwoorden behoorlijk uiteen lopen. Van geruststellingen tot bangmakende berichten: het blijkt een veelvuldig gestelde vraag.

Gevaarlijke gifstoffen

Een verhaal dat rond gaat, is dat de samenstelling van water zou worden gewijzigd wanneer afgekoeld water opnieuw wordt gekookt. Gevaarlijke stoffen als arsenicum, nitraten en fluoride zouden zich in het water verzamelen. Nitraten blootgesteld aan hoge temperaturen kunnen kanker veroorzaken en ook bij een hoge inname van arseen kun je ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Bij overmatig fluoride inname is de kans op neurologische problemen hoog en kinderen zouden last kunnen krijgen van cognitieve vertragingen. Dat klinkt allemaal absoluut niet prettig.

Arseenvergiftiging

Maar of de gifstoffen ook gevaarlijk zijn in de hoeveelheid die je in het water kunt vinden, is de vraag. Wat blijkt: als je echt een acute arseenvergiftiging wil oplopen, zou volgens Australische wetenschappers een persoon met een gewicht van 75 kilo zo’n 0,45 gram arseen binnen moeten krijgen. In een liter water zou slechts 50 tot 100 microgram van de schadelijke stof zitten (dat is een miljoenste van een gram). Een kopje gevuld met arsenicum zou dan gelijk staan aan 10.000 liter ingekookt water. Zoveel liter water is natuurlijk onmogelijk om in een keer te drinken.

Nitraten

Ook bij de hoeveelheden nitraten en fluoride kunnen vraagtekens worden gezet. In het geval van nitraten is het zo dat deze pas schadelijk kunnen worden wanneer deze aan hoge temperaturen worden blootgesteld, maar een andere vereiste is dat het water al vervuild zou moeten zijn. In Nederland worden hoge eisen aan de kwaliteit van het drinkwater gesteld, waardoor het risico op vervuiling door nitraten minimaal is.

Fluoride

Voor fluoride is dat overigens net zo. In Nederland is de maximale toegestane hoeveelheid fluoride in water 1,1 milligram per liter. Pas bij een veel hogere hoeveelheid (denk: 2 tot 10 milligram per liter) wordt kan de menselijke gezondheid in gevaar worden gebracht, zo bleek uit Amerikaans onderzoek.

Giftig genoeg?

Dus: kun je afgekoeld water nog een keer koken? Ja, dat kan. In Nederland is het drinkwater hier schoon genoeg voor. De gifstoffen kunnen zich wel verzamelen in het water, maar pas bij een inname van 10.000 liter opnieuw gekookt water is er kans op vergiftiging. Dat water kun je dus gewoon nog een keer opzetten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl