Anorexia, boulimia en orthorexia
Vrijwel iedereen lijnt wel eens in zijn leven. Maar voor sommige mensen - veelal vrouwen - gaat het veel verder dan lijnen alleen. De gevolgen zijn ingrijpend en soms zelfs fataal.
Niet iedereen kan genieten van eten. Naar schatting lijden er in Nederland zo'n 5.000 tot 6.000 mensen aan anorexia en ongeveer 20.000 aan boulimia. Nog eens 1 procent van de mensen heeft een eetbuistoornis. Hoe zit het precies met die eetstoornissen?
Vrijwel iedereen lijnt wel eens in zijn leven. Maar voor sommige mensen - veelal vrouwen - gaat het veel verder dan lijnen alleen. De gevolgen zijn ingrijpend en soms zelfs fataal.
Eten zonder dat er een eind aan komt. Als de koek, chocolade en chips op zijn, worden het crackers met pindakaas en hagelslag. Zo kan een eetbui van iemand met binge eating disorder (BED) eruit zien.
Topsporters worden over het algemeen gezien als gezond en fit. Maar dat is niet altijd zo. Sterker nog, ze hebben een verhoogd risico op eetstoornissen. Gewicht en uiterlijk spelen vaak een grote rol bij de prestaties die ze moeten verrichten, waardoor het gevaar van een eetstoornis continu op de loer ligt.
Kent u het gevoel dat u niet meer kunt stoppen met eten? Gevulde koeken, chocolade, chips, donuts, vla, ijs. Allemaal achter elkaar. Staat u 's nachts op om de koelkast te plunderen? Denkt u enkel en alleen aan eten? Dan lijdt u misschien aan Binge Eating Disorder (BED), oftewel een eetbuistoornis.
Anorexia nervosa (vaak afgekort tot anorexia) betekent letterlijk 'gebrek aan eetlust door een psychische oorzaak'. Deze definitie klopt niet, want een gebrek aan eetlust is het probleem niet. Mensen met anorexia hebben wel trek, maar proberen deze uit alle macht te onderdrukken omdat ze bang zijn om aan te komen.
Vreetbuien, eetkicks en schranspartijen. Als men het over boulimia heeft, is dat hetgeen waar de meeste mensen als eerste aan denken. Samen met het overgeven: de bekende vinger in de keel. Maar boulimia is meer dan dat. Weet u wanneer er sprake is van deze eetstoornis? En wat u er tegen kunt doen?
Het 'night eating syndrome' wordt nog niet zo heel lang gezien als eetstoornis maar valt wel degelijk onder die noemer. Iemand met deze stoornis gaat zich vrijwel iedere nacht te buiten aan de inhoud van de koelkast en krijgt daardoor veel te veel calorieën binnen. Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel?
Bij de term ‘verslaving’ denkt u niet snel aan té gezond eten. Toch is er een nieuwe ontwikkeling in onze consumptiemaatschappij: orthorexia nervosa, een eetstoornis waarbij gezond eten de grootste vijand is.