Afvallen en op gewicht blijven: tips voor cholesterolverlagende voeding

Steeds meer mensen wordt geadviseerd cholesterolarm te eten. De belangrijkste regels is om gevarieerd te eten. De ene dag vis, de andere dag mager vlees en een dag vegetarisch en veel verschillende groenten.

Tips voor cholesterolverlagende voeding

  • Eet gevarieerd: Ieder voedingsmiddel bevat andere voedingsstoffen.
  • Wees zuinig met vet: Beperk het totale vet gebruikt per dag tot maximaal 30% à 35% van de totale calorieopname. Van het totale vet mag er maximaal 10% afkomstig zijn uit verzadigde vet, dit is dierlijk vet. Toch is het niet goed om alle vetten uit het dagelijks eten te schrappen. Het lichaam heeft essentiële vetzuren nodig zoals linolzuur. Het vet dat wordt gebruikt moet van hoge kwaliteit zijn. 60% meervoudig onverzadigde vetzuren met een hoog percentage linolzuur.
  • Eet volop vezels en zetmeel: Zorg voor een ruime opname van zetmeel (volkorenbrood, aardappelen, rijst, macaroni en peulvruchten). Gebruik per dag minimaal 30 gram vezels uit groente en volkorenproducten. Als de voeding voldoende zetmeel en vezels bevat, heeft deze een hoge verzadigingswaarde waardoor het voldoende energie bevat. Hierdoor kan de hoeveelheid vet beperkt blijven. Vezels uit groente en fruit (gommen, pectine en hemicellulose) hebben het vermogen om galsappen, zware metalen cholesterol te binden, zodat deze het lichaam via de darm kunnen verlaten. Voldoende voedingsvezel stimuleert de darmweking waardoor een goede ontlasting van afvalstoffen ontstaat.

Cholesterolarme voorjaarssoep: Kervelsoep

IngrediëntenMissing media-item.

  • 15 gram dieetmargarine
  • 15 gram bloem
  • 5 dl kippen- of groentebouillon
  • 3 eetlepels verse kervel (fijngeknipt)
  • citroensap
  • peterselie


Bereiding

  • Smelt de dieetmargarine en voeg de bloem toe.
  • Roer tot een samenhangende massa is verkregen (roux).
  • Verdun de roux met 1 dl bouillon.
  • Roer de soep goed glad en voeg de rest van de bouillon al roerende toe.
  • Laat de soep aan de kook komen en laat deze 2 minuten doorkoken.
  • Roer de kervel erdoor en maak de soep op smaak af met wat citroensap en peterselie.

Per portie: 47 calorieën, 4 gram koolhydraten, 3 gram vet, (1 gram verzadigde vetzuren, 2 gram meervoudig onverzadigde vetzuren)