Avocado is méér dan alleen lekker. De vrucht bevat vitamine E en enkelvoudige vetten die goed zijn voor je hart. Een gezonde smaakmaker, zowel in koude als in warme gerechten.
Avocado is méér dan alleen lekker. De vrucht bevat vitamine E en enkelvoudige vetten die goed zijn voor je hart. Een gezonde smaakmaker, zowel in koude als in warme gerechten.
Culinair journaliste Marijke Sterk:
Ik ben dol op de romige, tikje nootachtige smaak van avocado. Bijna iedereen kent de vrucht als guacamole, de Mexicaanse dip bij tortillachips. Mijn versie daarvan staat in het kader. Toch kan deze exoot veel meer. Een salade met kip maakt hij een stuk spannender en hij doet het ook goed in een warme quiche.
Tip: probeer ook eens een gezichtsmasker van gepureerde avocado met biologische yoghurt, mijn huid knapt daar echt van op.
Salade met avocado en kip
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd: 20 minuten. • 2 rijpe avocado’s • ½ l kippenbouillon (eventueel van een tablet) • 1 rode peper, gewassen zonder zaadjes • 300 g kipfilet • 2 kropjes little gem • ¼ krop frisee sla • 2 limoenen, schoongeboend • 3 eetlepels mayonaise • 1 dl halfvolle yoghurt • verse peper, zout
Breng de bouillon aan de kook. Leg de kipfilets en rode peper in de bouillon en hou deze 10 minuten tegen de kook aan. Neem de filets uit de bouillon, laat ze afkoelen en pluk of snij ze in stukjes. Was intussen de beide slasoorten, laat ze goed uitlekken en scheur de blaadjes grof. Rasp de groene schil van de limoenen en pers ze uit. Snij de avocado’s in kwarten van de pit, trek de schil eraf. Hou een kwart avocado apart voor de dressing, snij de rest in dunne partjes. Druppel er 2 eetlepels limoensap over. Snij de kwart avocado in kleine stukjes, pureer met een staafmixer. Voeg 2 eetlepels limoensap, de limoenrasp, mayonaise, yoghurt en peper en zout naar smaak toe en meng met de staafmixer. Verdeel de sla, avocado en kip over vier borden en schep de dressing erop.
Per persoon: 395 kcal, 22 g eiwit, 30 g vet (4 g verzadigd), 6 g koolhydraten en 5 g voedingsvezel.
Avocado-quiche met broccoli en roze peper
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd: 55 minuten, waarvan 30 minuten oventijd. • 1 rijpe maar stevige avocado • 350 g broccoli • 5 plakjes hartig taartdeeg (diepvries) • 1 limoen, schoongeboend • tarwebloem om uit te rollen • 100 g achterham, in plakken • 3 eieren • 150 g magere kwark • 100 ml slagroom • vers gemalen peper • 1 eetlepel roze peperbessen • zout • extra nodig: ingevette lage taartvorm ø 28 cm
Snij de broccoli in kleine roosje en de stelen in kleine stukjes, blancheer ze 4 minuten in kokend water met wat zout. Giet ze af, spoel met koud water en laat ze goed uitlekken. Laat de plakjes deeg los van elkaar ontdooien. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Snij de avocado in vier kwarten van de pit. Trek de schil eraf, snij de parten in dunne partjes. Schep het limoensap erdoor. Leg de plakjes deeg op een met bloem bestoven werkvlak, rol ze uit tot een ronde lap ø ± 32 cm. Bekleed de vorm met het deeg. Verwarm de heteluchtoven voor tot 175 °C. Leg de ham op de bodem van de taart. Verdeel de broccoli en avocado erover. Klop de eieren los met de kwark en slagroom. Roer er de limoenrasp, het restje sap en zout en peper naar smaak door. Schenk het eimengsel over de broccoli en de avocado in de taartvorm. Bestrooi met de peperbessen. Bak de taart in 30 minuten gaar, haal hem uit de oven en laat 5 minuten rusten. Snij hem in punten, serveer warm. Lekker met een groene salade.
Per persoon: 465 kcal, 21 g eiwit, 27 g vet (9 g verzadigd), 31 g koolhydraten en 6 g voedingsvezel.
Guacamole
Het bekendste gerecht met avocado. Voor 4 personen. Bereidingstijd: 10 minuten. • 1 rijpe avocado • 2 eetlepels limoensap • 4 eetlepels zure room • 1 teentje knoflook • rode tabasco • verse peper, zout
Halveer de avocado, wip de pit eruit en trek de schil van de helften. Doe de avocado met het limoensap en zure room in een kom en prak alles met een vork tot een grof mengsel. Pers de knoflook erboven uit en breng alles op smaak met tabasco, peper en zout. Lekker als borrelhapje met tortillachips of bij chili con carne.
Per persoon: 125 kcal, 1 g eiwit, 12 g vet (3 g verzadigd), 2 g koolhydraten en 2 g voedingsvezel.
Harold Hamersma geeft drinkadvies bij avocado:
Mild met een knipoogje groen
Wat voor wijn drink je bij avocado zonder dat je als drinker in een dip komt? Laten we beginnen met de guacamole. Als die wordt vergezeld door tortillachips is ‘indrinken’ met Verdicchio dei Castelli di Jesi een smakelijke optie. Er is geen supermarkt die deze witte Italiaan uit de Marche-streek niet voert. Het prijskaartje, tussen de €4 en €5, is ronduit prettig te noemen, de kwaliteit prima.
Maar gaan we écht tafelen, dan mag er best een wat serieuzere wijn aanschuiven. Bij de quiche met avocado laat bijvoorbeeld een pinot blanc zich bijzonder goed smaken. De wijnwinkels van Gastrovino hebben een lekker sappige uit 2012 in de schappen van Henri Ehrhart (€7,75). Mocht de salade met kip en avocado op het menu staan, dan is het lekker thuiskomen met Villa Maria. Deze private bin 2013 sauvignon blanc van Nieuw-Zeelands grootste wijnbedrijf is een beschaafde, niet al te druistige witte. Met een knipoogje groen, een partje passievrucht en een milde, niet al te heftige afdronk.
Villa Maria, circa €9, o.a. via Coop, Deen, Dirck III, Plus, Jumbo, Hoogvliet en Vomar.
Lees hier nog meer over de avocado!
- Plus Magazine