Koekjes bakken die precies goed zijn, dat is een hele kunst. Het AD vroeg koekjesexpert Ellousia Scholten om haar beste tips. Zo bak je de perfecte koekjes!
1. Hou de voorgeschreven hoeveelheden aan!
Het is verleidelijk om je eigen draai te geven aan de koekjes, maar bij bakken is het juist erg belangrijk dat je de juiste hoeveelheden gebruikt. Het is het beste om van tevoren alles netjes af te wegen en klaar te zetten in schaaltjes. Dan hoef je tussentijds niet te gaan lopen knoeien en wegen.
2. Haal alles uit je oven
Voor koekjes kun je zowel een oven met boven- en onderwarmte gebruiken als een heteluchtoven. Voor een heteluchtoven moet je de temperatuur wel met 10% verlagen. Verwarm je oven tijdig voor om ervoor te zorgen dat je koekjes gelijkmatig bakken. Plaats ze bij voorkeur in het midden van de oven.
3. Wees zuinig met kneden
Koekjesdeeg moet je niet teveel kneden, tenzij het recept anders aangeeft. Zodra het deegvorm heeft bereikt, stop je. Er is vaak en rustperiode voordat het de oven in kan. Leg het deeg dan in plastic verpakt in de koelkast. Zo kan de boter na het mengen van de ingrediënten afkoelen. Hierdoor kun je het deeg daarna makkelijker verwerken en blijft de vorm van de koekjes tijdens het bakken beter behouden.
4. Voordelige bloem en chocolade is prima
Tarwebloem van een eigen supermarktmerk is prima om koekjes mee te bakken. Bloemsoorten kunnen onderling wel verschillen: het één neemt makkelijk vocht op dan de ander. Als je dus gewend bent aan een merk, kun je daar het best trouw aan blijven. Met chocolade hetzelfde verhaal.
5. Gebruik roomboter, geen margarine
De lekkerste koekjes worden gemaakt van roomboter, geen margarine. Zowel de smaak als textuur wordt beter. Margarine bevat veel water, waardoor de verhoudingen van het recept wijzigen. De kans is groot dat je koekjes te zacht eindigen.
6. Rijsmiddel is niet altijd nodig
Als het niet bij de ingrediënten staat, voeg het dan ook niet alsnog toe. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de koekjes ontzettend uitlopen tot platte schijven of zelfs tot een grote plaatkoek.
7. Denk na over welke suiker je wilt kiezen.
Er zijn verschillende soorten: kristalsuiker, basterdsuiker en poedersuiker. Welke suiker je gebruikt is van grote invloed op de smaak en structuur van de koekjes. Wat jij lekker vindt, is een persoonlijke keuze.oor de grootte kun je het ook gebruiken voor bijvoorbeeld baklava. Dek het filodeeg dat je niet gebruikt altijd af met een licht vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.
Bron: AD.nl