Waarom Chardonnay? Omdat deze van oorsprong Bourgogne-druif werkelijk in elk land aangeplant staat. En hoewel al die wijngebieden heel verschillend zijn, doet hij het toch vrijwel overal betrekkelijk goed.
Het blijkt een druif die onder veel verschillende omstandigheden kan gedijen. De stijl en het karakter verschillen natuurlijk wel duidelijk met de streek en de wijngaard waar de druif staat aangeplant, maar de rode draad, het chardonnay-karakter (wat citrus, tropisch fruit en een botertje), zien we overal terug.
Details over deze wijnen en hun wijngebieden vindt u door te klikken op de naam van de wijn. Bovendien treft u daar dan de 5 heerlijke recepten, speciaal bij elke wijn geselecteerd.
1. Cave de Viré 2007, Macon-Chardonnay
Sappig en aangenaam, heerlijk ongecompliceerd, citrus, smaakvol, lekker
HEMA, ongeveer € 6,00
Recept: Gratin van Kabeljauwfilet
2. Argento 2007, Mendoza
Ananas en perzik, exotisch, een vleugje vanille, levendig en fris; lekker
Gall & Gall, ongeveer € 5,00
Recept: Avocado met rivierkreeftjes en cocktailsaus
3. Hardy's, Nottage Hill 2006, South East Australia
Peer en perzik, rijke stijl, ananas, banaan, sappig en smaakvol, iets zoet
Jumbo, Super De Boer, ongeveer € 7,00
Recept: Carpaccio van gerookte kipfilet met zelf gedroogde tomaatjes
4. Jean Lafitte 2006, Chablis
Wit fruit, peer en citrus, appel, open en gemakkelijk, lichtvoetig
Dirck III, ongeveer € 9,00
Recept: Oesters - welke kies je?
5. Simon Hackett, Brightview 2006, Barossa Valley
Rijk, peer en mango, exotisch, dik, minder zuren, maar veel karakter
Henri Bloem, ongeveer € 8,00
Recept: Gevulde kalkoen
Hier vindt u de complete PlusOnline.nl wijn top 5 met de recepten
De Wijn Top 5 is een onafhankelijk initiatief van het blad Perswijn en TWIS-The Wine Info Site.