Ons vermogen verandert halverwege het jaar, gevolgen voor onze belastingaangifte?

Waaier met euro geld aan het bureau
Getty Images

Een paar jaar ­geleden hebben mijn vrouw en ik geld geleend aan onze zoon zodat hij een huis kon kopen. Zo’n ‘familiehypotheek’ was toen aantrekkelijk: wij konden rente bij hem in rekening brengen, die hij vervolgens weer af mocht­ ­trekken. Maar sinds vorig jaar is dat veranderd en moeten we volgens mij over dat uitgeleende vermogen in box 3 ruim 6 procent belasting betalen.

Dat maakt deze constructie voor ons te duur. Daarom heeft onze zoon medio vorig jaar een andere ­hypotheek genomen bij een bank. Hij loste de hypotheek bij ons dus in één keer af en zodoende kregen wij halverwege het jaar bijna twee ton op onze bank­rekening gestort. Nu is mijn vraag: hoe ziet dit eruit op onze ­belastingaangifte? Op 1 januari stond het bedrag nog te boek als ‘hypotheek verstrekt aan onze zoon’. Moeten we tot halverwege vorig jaar 6 procent betalen? En kunnen we dan het resterende halve jaar een lager bedrag opgeven?

Paul van der Kwast, financieel planner:

Het is heel naar, maar 1 januari is en blijft de enige peildatum voor het bepalen van het box 3-vermogen voor het hele jaar. Alles wat daarna gebeurt, telt dus niet mee. Dat kan natuurlijk ook een voordeel zijn, ­bijvoorbeeld als je in het begin van het jaar een bedrag erft. Je hebt dan tot 31 december van datzelfde jaar om het vermogen te verlagen. Toch is uw situatie iets minder erg dan u nu schetst, want u betaalt niet 6 procent belasting, zoals u schrijft, maar een stuk minder. 

Ik merk ­vaker dat ­mensen denken dat ze 6 procent belasting moeten betalen over een deel van hun vermogen. Die verwarring komt door de ingewikkelde regels van box 3. Over 2024 was het fictieve rendement op ‘overige bezittingen’ 6 procent, waarover 36 procent belasting wordt geheven. Effectief is dit tarief (rekening ­houdend met de vrijstelling van 57.000 euro voor u én uw partner) dus lager. 

Voor de meeste ­mensen komt dit neer op zo’n 1,5 procent vermogensbelasting, bij een groot vermogen kan dat ­oplopen tot meer dan 2 procent.

Auteur