Nu het aspergeseizoen van start is gegaan, liggen de winkels weer vol met het witte goud. En om je aspergediner nog completer te maken, schenk je er een goede wijn bij.
Welke wijn het beste bij de asperges past, hangt af van het gerecht: zowel wijn als gerecht moeten goed tot hun recht komen en elkaar versterken. Over het algemeen geldt dat witte wijn het beste past bij asperges.
Complementaire smaken
De overheersende smaak van het gerecht is leidend bij de keuze voor de wijn. Eet je asperges op de klassieke manier, dus met ham, ei en boter, dan zorgt de boter voor een romige smaak. Een volle, romige wijn is dan de beste keuze. Denk dan vooral aan een niet op hout gelagerde Chardonnay of een Pinot Blanc.
Ook asperges met gerookte zalm zijn een populaire combinatie. De zalm geeft het geheel een wat zwaardere smaak, waar een wijn met een rokerig aroma goed bij past. Voorbeelden zijn een Pinot Gris of Grüner Veltliner.
Asperges met hollandaisesaus smaken daarentegen weer heel anders: de saus maakt het gerecht wat zuurder. Hierbij past dan ook een wijn met een wat hogere zuurgraad, zoals een halfdroge riesling.
Rode wijn
Bij asperges kun je ook prima een glas rode wijn drinken, bijvoorbeeld als je asperges serveert met rood vlees. Let er dan wel op dat het een lichte rode wijn is met weinig tannines. En drink de wijn niet op kamertemperatuur, maar licht gekoeld: bijvoorbeeld tussen de 12 en 14 graden. Bij wijn op kamertemperatuur is namelijk vaak een duidelijke alcoholsmaak aanwezig en dat overheerst de aspergesmaak.
Bronnen: AD & Gall & Gall