Donderdag: bietjes met rucola en geitenkaas, champignonsoep, lasagne en citrusdessert

Getty Images

Een feestelijk groente menu voor Tweede Kerstdag. Gemarineerde bietjes met rucola en geitenkaas, champignonsoep met een schuimkraag, lasagne met gegrilde groente en broccolipuree en  als dessert citrusdessert in laagjes. Eet smakelijk en vrolijk Kerstfeest!

Gemarineerde bietjes met rucola en geitenkaas

Ingrediënten

  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 theelepels honing
  • 400 gram gekookte bietjes
  • 50 gram rucola
  • 60 gram zachte geitenkaas

Bereiding

  1. Maak een marinade van 2 eetlepels van de balsamicoazijn, 1 eetlepel water, de honing en wat peper.
  2. Stroop het vel van de bietjes en schaaf de bietjes in hele dunne plakjes.
  3. Schep de marinade voorzichtig door de bietenplakjes en laat dit een half uurtje staan.
  4. Was de rucola en laat het goed drogen. Verdeel de rucola over 4 bordjes. Schik de plakjes biet er op en verkruimel de geitenkaas er over. Druppel nog wat balsamico over de kaas.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht lasagne met gegrilde groente en broccolipuree.

Voedingswaarden per persoon
  Recept  
Energie 70 kcal  
Eiwit 4 gram  
Koolhydraten 6 gram  
Vet 3 gram  
Verzadigd vet 2 gram  
Vezels 3 gram  


Champignonsoep met een schuimkraag

Ingrediënten

  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 takjes peterselie
  • 1 eetlepel olie
  • 4 dl groentebouillon
  • 3/4 dl halfvolle melk
  • Nootmuskaat
  • Stuk bruin of volkorenbrood

Bereiding

  1. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  2. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein.
  3. Was de peterselie. Hak de steeltjes grof en snijd de blaadjes klein.
  4. Fruit de ui, de knoflook en de peterseliesteeltjes met wat peper in de olie glazig.
  5. Bak de champignons mee.
  6. Voeg de bouillon toe en laat dit 5 minuten koken.
  7. Roer er de peterselieblaadjes door.
  8. Doe de melk in een steelpannetjes en breng dit al kloppend aan de kook en klop het tot schuim.
  9. Vul kommen of borden met de soep. Garneer met het melkschuim en een beetje nootmuskaat.
  10. Geef er wat brood bij.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht lasagne met gegrilde groente en broccolipuree.

Extra informatie
Allergie info:
Voor het gebruik van bouillon raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarden per persoon
  Recept  
Energie 145 kcal  
Eiwit 7 gram  
Koolhydraten 20 gram  
Vet 4 gram  
Verzadigd vet 1 gram  
Vezels 3 gram  


Lasagne met gegrilde groente en broccolipuree

Ingrediënten

  • 1 venkelknol
  • 400 gram broccoli
  • 1 aubergine
  • 2 (rode) uien
  • 50 gram zwarte olijven
  • 2 eetlepels olie
  • 200 gram vegetarisch gehakt of tofureepjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Basilicum
  • 6 lasagnebladen
  • Ca. 1 dl halfvolle melk
  • 25 gram gepelde walnoten
  • 25 gram geraspte parmezaanse kaas

Bereiding

  1. Maak de groente schoon. Bewaar het fijne venkelgroen.
  2. Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stelen in stukjes.
  3. Snijd de venkel in dunne plakken, de aubergine in dunne plakken en 1 ui in plakken. Snijd de andere ui in snippers.
  4. Hak de olijven grof.
  5. Druppel een beetje olie over de venkel, aubergine en de plakken ui.
  6. Gril deze groente in een hete grillpan of onder de grill in ca. 6 minuten gaar en goudbruin.
  7. Fruit de gesnipperde ui in de rest van de olie glazig.
  8. Bak het vegetarisch gehakt kort mee en pers er 1 teentje knoflook boven uit.
  9. Voeg de tomatenblokjes, wat peper en basilicum toe.
  10. Laat de saus 10 minuten sudderen.
  11. Kook de lasagne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  12. Kook de broccoli in weinig water gaar.
  13. Pureer de broccoli met het andere teentje knoflook en de melk met een staafmixer of in de keukenmachine tot puree.
  14. Warm de broccoli nog even goed door en schep de olijven er door.
  15. Hak de walnoten grof.
  16. Knip het achtergehouden venkelgroen fijn en meng het met de walnoten en de Parmezaanse kaas.
  17. Halveer de bladen lasagne.
  18. Leg op 4 borden een half vel lasagne en schep er wat saus over. Leg er gegrilde groente op.
  19. Herhaal dit met nogmaals lasagne, saus en groente en dek af met de rest van de lasagne.
  20. Strooi er het walnoten- kaasmengsel over.
  21. Schep de broccolipuree er naast.
Voedingswaarden per persoon
  Recept  
Energie 390 kcal  
Eiwit 25 gram  
Koolhydraten 35 gram  
Vet 15 gram  
Verzadigd vet 3 gram  
Vezels 10 gram  


Citrusdessert in laagjes

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel sinaasappeljam
  • 2 kokosmakronen
  • 150 gram cottage cheese
  • Ca. 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • 4 eetlepels lemon curd

Bereiding

  1. Boen de sinaasappel goed schoon en snijd er 4 dunne plakken van.
  2. Pers de overgebleven stukjes sinaasappel uit en verdun hiermee de lepel jam.
  3. Breek de kokosmakronen in kleine stukjes en schep er de verdunde jam door. Verdeel dit over 4 mooie glazen.
  4. Meng de cottage cheese met het oranjebloesemwater en schep dit op de koekkruimels.
  5. Dek af met de lemon curd.
  6. Snijd de plakken sinaasappel in vieren en leg ze op de lemon curd.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht lasagne met gegrilde groente en broccolipuree.

Voedingswaarden per persoon
  Recept  
Energie 210 kcal  
Eiwit 5 gram  
Koolhydraten 30 gram  
Vet 7 gram  
Verzadigd vet 5 gram  
Vezels 2 gram  
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum