Donderdag: Spaanse gehaktballetjes en volkorenspeculaas

Getty Images

Een heerlijk menu voor Sinterklaasavond: Spaanse gehaktballetjes en volkorenspeculaas. Dit menu is geschikt voor twee personen en staat binnen een uur op tafel. Lekker met doperwtjes en volkorenbrood.

Spaanse gehaktballetjes

Ingrediënten
  • 10 olijven
  • 200 gram rundertartaar
  • 2 teentje knoflook
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • ½ blik gepelde tomaten
  • ½ dl droge sherry
  • 1 dl bouillon (van tablet)
Bereiding
  1. Snijd de olijven klein.
  2. Maak de tartaar aan met de helft van de olijven, het uitgeperste teentje knoflook, peper en een beetje zout.
  3. Vorm er kleine balletjes van.
  4. Bak de gehaktballetjes in de hete margarine bruin.
  5. Voeg de tomaten met vocht, de sherry, de bouillon, de rest van de olijven en wat peper toe.
  6. Stoof het vlees in 15 minuten gaar.
Menusuggestie
Lekker met doperwtjes en volkorenbrood.

Hiervoor heb je nodig...

  • 300 gram doperwtjes (diepvries)
  • 4 sneetjes volkorenbrood

Extra informatie
Allergie info:
Voor het gebruik van bouillon en margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
 Menu
Energie
  240 kcal
 545 kcal
Eiwit
  20 gram
 40 gram
Koolhydraten
  5 gram
 55 gram
Vet
  10 gram
 15 gram
Verzadigd vet
  3 gram
 3 gram
Vezels
  1 gram
 15 gram


Volkorenspeculaas

Ingrediënten

  • 200 gram volkorenmeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1½ eetlepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • 100 gram koude margarine of boter
  • 2 eetlepels sinaasappelsap

Materialen

  • bakpapier

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175° C.
  2. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat van de oven of bestrijk de bakplaat met wat margarine.
  3. Meng het volkorenmeel met het bakpoeder, de basterdsuiker, wat zout, de speculaaskruiden en de geraspte sinaasappelschil.
  4. Voeg de margarine en het sinaasappelsap toe en snijd de margarine met twee messen in stukjes.
  5. Kneed er snel een samenhangend deeg van.
  6. Druk het deeg in de vorm en bak de speculaas in het midden van de oven in 25- 30 minuten gaar.
  7. Laat de speculaas afkoelen en breek het in ± 12 stukken.

Menusuggestie
Lekker bij de koffie en als hoofdgerecht Spaanse gehaktballetjes, doperwtjes en
volkorenbrood.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
  
Energie
  155 kcal
  
Eiwit
  2 gram
  
Koolhydraten
  20 gram
  
Vet
  7 gram
  
Verzadigd vet
  4 gram
  
Vezels
  2 gram
  
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum