Getty Images
Een heerlijk menu voor Sinterklaasavond: Spaanse gehaktballetjes en volkorenspeculaas. Dit menu is geschikt voor twee personen en staat binnen een uur op tafel. Lekker met doperwtjes en volkorenbrood.
Spaanse gehaktballetjes
Ingrediënten- 10 olijven
- 200 gram rundertartaar
- 2 teentje knoflook
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- ½ blik gepelde tomaten
- ½ dl droge sherry
- 1 dl bouillon (van tablet)
- Snijd de olijven klein.
- Maak de tartaar aan met de helft van de olijven, het uitgeperste teentje knoflook, peper en een beetje zout.
- Vorm er kleine balletjes van.
- Bak de gehaktballetjes in de hete margarine bruin.
- Voeg de tomaten met vocht, de sherry, de bouillon, de rest van de olijven en wat peper toe.
- Stoof het vlees in 15 minuten gaar.
Lekker met doperwtjes en volkorenbrood.
Hiervoor heb je nodig...
- 300 gram doperwtjes (diepvries)
- 4 sneetjes volkorenbrood
Extra informatie
Allergie info:
Voor het gebruik van bouillon en margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.
Voedingswaarden per persoon | |||||
| Recept | Menu | |||
Energie | 240 kcal | 545 kcal | |||
Eiwit | 20 gram | 40 gram | |||
Koolhydraten | 5 gram | 55 gram | |||
Vet | 10 gram | 15 gram | |||
Verzadigd vet | 3 gram | 3 gram | |||
Vezels | 1 gram | 15 gram |
Volkorenspeculaas
Ingrediënten
- 200 gram volkorenmeel
- 3 theelepels bakpoeder
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 1½ eetlepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
- 100 gram koude margarine of boter
- 2 eetlepels sinaasappelsap
Materialen
- bakpapier
Bereiding
- Warm de oven voor op 175° C.
- Leg een stuk bakpapier op de bakplaat van de oven of bestrijk de bakplaat met wat margarine.
- Meng het volkorenmeel met het bakpoeder, de basterdsuiker, wat zout, de speculaaskruiden en de geraspte sinaasappelschil.
- Voeg de margarine en het sinaasappelsap toe en snijd de margarine met twee messen in stukjes.
- Kneed er snel een samenhangend deeg van.
- Druk het deeg in de vorm en bak de speculaas in het midden van de oven in 25- 30 minuten gaar.
- Laat de speculaas afkoelen en breek het in ± 12 stukken.
Menusuggestie
Lekker bij de koffie en als hoofdgerecht Spaanse gehaktballetjes, doperwtjes en
volkorenbrood.
Voedingswaarden per persoon | |||||
| Recept | ||||
Energie | 155 kcal | ||||
Eiwit | 2 gram | ||||
Koolhydraten | 20 gram | ||||
Vet | 7 gram | ||||
Verzadigd vet | 4 gram | ||||
Vezels | 2 gram |
Bron
- Voedingscentrum