Engelse scones, taart, hartige sandwiches en sloten thee: dé manier om samen het voorjaar te vieren.
Scones
Voor 8 tot 10 stuks.
Bereidingstijd: 40 minuten (waarvan 20 minuten oventijd).
• 350 g zelfrijzend bakmeel • 1 eetlepel witte basterdsuiker • zout • 60 g koude boter • 2 scharreleieren • 1 dl karnemelk • tarwebloem om uit te rollen • melk om te bestrijken • 75 ml slagroom • 75 ml crème fraîche • aardbeienjam • extra nodig: koeksteker of glas (ø 6 tot 7 cm)
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Roer bakmeel, suiker en een mespunt zout door elkaar in een kom. Snij de boter in stukjes en wrijf ze door het meelmengsel. Roer de losgeklopte eieren en de karnemelk erdoor en kneed alles tot een soepel deeg. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 2 cm dik en druk er met een koeksteker of glas cirkels uit. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk ze met melk. Kneed de deegrestjes samen, rol ze uit en steek ook hier weer cirkels uit. Ga door totdat al het deeg is opgebruikt. Bak de scones in een voorverwarmde oven in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen. Klop de slagroom stijf, roer de crème fraîche los en spatel die door de slagroom. Serveer de room en jam in schaaltjes. Snij de scones doormidden en bestrijk ze met de room en jam.
TIP: Ook lekker met marmelade of vers fruit.
Per stuk: 260 kcal, 6 g eiwit, 13 g vet, 8 g verzadigd vet, 30 g koolhydraten en 1 g voedingsvezel.
Victoriataart met frambozen en limoencrème
Voor 6 tot 8 punten.
Bereidingstijd: 55 minuten (waarvan 25 minuten oventijd).
• 175 g zelfrijzend bakmeel •1 theelepel bakpoeder • zout • 175 g kristalsuiker • 1 zakje vanillesuiker • 175 g zachte boter + extra om in te vetten • 4 eieren (large), op kamertemperatuur • 4 eetlepels limoensap • 100 ml slagroom • 125 g mascarpone • 6 eetlepels frambozenjam • 175 g verse frambozen • 1 eetlepel poedersuiker • extra nodig: 2 springvormen, allebei ø 20 cm; bakpapier; handmixer
Verwarm de oven voor op 180 ºC (hetelucht). Bekleed de bodem van beide springvormen met bakpapier en vet de randen in. Zeef het bakmeel met het bakpoeder en een mespunt zout. Klop in een andere kom de kristalsuiker, vanillesuiker en boter romig. Voeg een voor een de eieren eraan toe. Klop daarna 2 eetlepels limoensap erdoor. Spatel het meelmengsel erdoor. Verdeel het beslag over de springvormen en bak de taarten 25 minuten in de voorverwarmde oven. Zet de oven uit en laat ze nog 10 minuten in de oven staan. Laat ze verder op een taartrooster afkoelen. Klop de slagroom stijf. Roer de mascarpone met 2 eetlepels limoensap los. Roer voorzichtig de slagroom erdoor. Bestrijk één taartje met de helft van het mascarpone-mengsel en verdeel er de frambozenjam over. Bestrijk het andere taartje met de rest van het mascarpone-mengsel en zet het op het eerste taartje. Garneer met verse frambozen en bestuif met poedersuiker.
Per punt: 645 kcal, 10 g eiwit, 43 g vet (waarvan 26 g verzadigd), 55 g koolhydraten en 1 g voedingsvezel.
Hartige sandwiches erbij
Snij de korstjes van wit- en bruinbrood, bestrijk de sneetjes met mayonaise of (kruiden)boter, en beleg ze bijvoorbeeld met:
- gerookte zalm, komkommer en dille
- verse roomkaas met kruiden, plakjes radijs en fijngeknipte bieslook
- gekookte ham, dunne plakjes tomaat en verse blaadjes basilicum
- tonijnsalade en sla
- fricandeau met wat kappertjes
Goddelijk en delicaat
Heel Holland bakt. En Pluslezers ook. Heerlijks zoals scones, citroentaart en Victoriataart. En al dat bakken maakt dorstig. De dorst lessen kan natuurlijk met thee – maar stel nu dat de vijf al een beetje in de afternoon-klok zit? En anders is dat elders op de wereld wel het geval… Misschien dan toch maar een voorzichtig glaasje wijn schenken? En wie zoet blieft, krijgt dan lekkers. Bij alle bak- en fruitverrukkingen uit eigen keuken trekken we een flesje open waar ook bakken fruit in terug te vinden zijn. Met licht-schuimende Moscato d’Asti, die voor zo’n €6 in veel supermarkten te koop is, wordt het al genieten.
Ronduit goddelijk wordt het ‘thee-uurtje’ door Heaven on Earth te schenken. Dat is een delicate muskaatwijn uit Zuid-Afrika. Druivig,
gekaramelliseerde ananas, gebakken banaan, appelflap in de poedersuiker, rozijnen, gekonfijte dadels, gedroogde vijgen en subtiele citruszuurtjes. Wie goed proeft – en ik zou het doen – kan het allemaal ontdekken. Nog een slokje nemen om de ontdekkingsreis voort te zetten stuit op geen bezwaar, vanwege de slechts 11 procent alcohol. Wil er iemand nog thee?
€8,50 (0,375 liter) bij Ekoplaza, Marqt en De Natuurwinkel.
High tea of afternoon tea?
Een pot thee en een etagère afgeladen met zoet en hartig: in Nederland heet dat een high tea. Ten onrechte. High tea is in Engeland de warme maaltijd die rond 18 uur wordt genuttigd. De juiste benaming voor het ritueel waar wij dol op zijn, is afternoon tea. Traditiegetrouw wordt deze tussen 15 en 17 uur geserveerd.
Hongerige hertogin
De 7de hertogin van Bedford zou medio 19de eeuw de afternoon tea hebben geïnitieerd. Ze kreeg in de loop van de middag trek en wilde niet wachten tot het diner werd geserveerd. Haar koks bereidden vervolgens een lichte maaltijd die werd opgediend met verschillende theesoorten. Deze dame bleek een echte trendsetter.
De lekkerste thee
Traditionele Engelse theesoorten passen het best bij een afternoon tea, weet culinair journaliste Marijke Sterk. “Heerlijk zijn Earl Grey en Orange Pekoe. Gebruik bij voorkeur losse thee, dat geeft veel meer smaak dan een zakje.” Groene thee is minder geschikt: “Daarin zit een zuurtje en in combinatie met het zure van citroen of sinaasappel – fruit dat vaak gebruikt wordt in het gebak dat tijdens zo’n theesessie wordt geserveerd – zou dat te veel kunnen worden. Zure smaken hebben de neiging om elkaar te versterken.”
Voor wie uitgekeken is op Earl Grey of wil experimenteren, heeft ze een advies. “Een gearomatiseerde thee, dus een thee waaraan een smaakje is toegevoegd, kan heel lekker en verrassend zijn bij afternoon tea. Ik ben weg van thee waaraan rozenblaadjes zijn toegevoegd. Ze geven de thee iets heel delicaats.” De meeste speciaalzaken, waaronder Simon Lévelt, verkopen deze thee.
Op z’n Chinees:
Plechtig ritueel
Is de afternoon tea vooral informeel en gezellig, in andere culturen gaat het er aanzienlijk serieuzer aan toe. Bijvoorbeeld tijdens de theeceremonies die in China en Japan al eeuwenlang heel populair zijn. Bijzonder aan het Chinese theeritueel is dat er héle theeblaadjes worden gebruikt. Het is een plechtige gebeurtenis waarbij rustige muziek of natuurgeluiden te horen zijn. Maar zónder lekkernijen; dat zou maar afleiden van de theesmaak.
Op z’n Japans:
Theeproeverij
Vermaard is de Japanse theeceremonie. De thee wordt gemaakt van matcha, een groen poeder, en het uitschenken gaat gepaard met talloze ernstige rituelen, in stilte uitgevoerd. U kunt het bijwonen: ’t Japans Cultureel Centrum in Amsterdam organiseert er geregeld een. Iets te stil voor u? Er zijn ook proeverijen waarbij zo’n zes of zeven Japanse theesoorten worden geschonken. En daar mag gewoon bij gepraat worden. Beide ceremonies kosten €35. Informatie en aanmelden: www.japansecultuur.nl en T 020-627 95 23.
Bloemtheepot
Hebt u een theepot die u toch niet meer gebruikt? Geef hem een tweede leven. Vul de pot met aarde en doe er bijvoorbeeld vrolijke voorjaarsbloeiers als viooltjes en primula’s in. Zet de theebloempot op een tafel of hang hem aan een haakje in de tuin.
Rutger is terug
De winnaar van het televisieprogramma Heel Holland Bakt, de sympathieke Rutger van den Broek, heeft een eigen kookboek! Naast Rutgers recepten voor brood, cake, koekjes, gebak en taart staan er ook talloze handige tips van hem in. Rutger Bakt, Uitg. Carrera, €25.
Thee-timer
Wat is voor thee de juiste watertemperatuur en de juiste trektijd? De volautomatische Tea Maker van Solis weet het! Fijn: hij heeft een volautomatische timer dus je kunt ’m zo instellen dat er na een middag shoppen een geurige pot verse thee staat te wachten. Solis Tea Maker Prestige, €299. www.solis.com.
Onbreekbaar servies
Afternoon tea gepland, maar te weinig bordjes in huis? Dit romantische servies van karton is een uitkomst. Voorzien van een beschermend laagje, dus vaker dan een keer te gebruiken. Vier borden kosten €3,78; de schattige etagère €9,58.
Talking Tables via www.larosedecor.com
- Plus Magazine