Heel belangrijk bij een goede barbecue: olijfolie. Wat zijn de verschillen en wat kun je er, naast grillen, allemaal nog meer mee?
Extra vierge: net wat chiquer
Voor extra vierge worden de olijven koud geperst en de olie gefilterd. Deze olie heeft een verfijnde smaak en wordt meestal onverhit gebruikt. De pulp die overblijft, wordt verhit. Dat is de basis voor ‘gewone’ olijfolie. Die is neutraal van smaak en prima om in te bakken, te braden en mee te grillen. Extra vierge is het meest geschikt om over salades te druppelen of een lekker stuk brood in te dippen. Kortom: om van te genieten. Dat brengt wel een hoger prijskaartje met zich mee.
Koude persing: rijk en delicaat
Olijven worden voor deze olie mechanisch en zonder verhitting geperst. Omdat ze amper (tot maximaal 28 °C) verhit worden, blijft de smaak rijk en delicaat. Vroeger werd deze zogenaamde eerste persing gevolgd door een tweede persing, die vierge olie opleverde. Het pulp dat daarvan overbleef, werd ook weer gebruikt voor olie om in te bakken, braden en grillen. Omdat door moderne verwerking en krachtige persen alle olie in één keer uit de olijven wordt gehaald, spreken we niet meer van een eerste en tweede persing.
Grillolie, bakolie, frituurolie
Bakken, braden en grillen doe je dus meestal met een gewone olijfolie. Frituren gaat goed in een plantaardige olie, bijvoorbeeld van de zonnebloem. Ook zijn er speciale frituurolies, meestal een mengsel van verschillende soorten. Sojaolie is ook heel geschikt voor frituren.
Bewaaradvies
Zet olijfolie in een goed afgesloten fles of blik op een donkere koele plaats. Licht kan van invloed zijn op de kwaliteit, daarom zit extra vierge meestal in een groene fles. Wanneer olijfolie in de koelkast of op een koude plaats bewaard wordt, ziet hij er troebel uit en wordt dikker. Deze verschijnselen verdwijnen weer als de olie op kamertemperatuur is. Maar het komt de kwaliteit niet ten goede, dus bewaar olie liever in een keukenkastje. Of groepeer wat flessen olie en azijn bij elkaar op een dienblad uit de zon. Een open fles blijft zeker een half jaar goed.
Ten minste houdbaar tot…
Als regel geldt dat de inhoud van een geopende fles, mits goed bewaard, zeker een half jaar goed blijft. Olie in ongeopende flessen begint na zo’n achttien maanden zijn smaak te verliezen. Olijfolie kan net als alle andere oliën ranzig worden. Hij ruikt en smaakt dan onaangenaam en is niet meer bruikbaar.
Olie van het vat
Er zijn heel veel soorten olie, elk met een eigen smaak en karakter. Leuk om mee te experimenteren. Notenolie wordt gemaakt van walnoten of amandelen en past goed bij Aziatische gerechten. Een aanrader is pompoenpitolie: de volle smaak doet het goed over salades en bij een stukje brood. Er bestaat zelfs pistache-olie! Oliespeciaalzaken bieden een grote diversiteit. Veel winkels hebben ook olie (en azijn) van het vat.
Download hier ons barbecue-receptenboekje