Sperziebonen met tauge

Met sperziebonen kunt u veel soorten gerechten maken. Daarom hebben wij voor u een heerlijk recept met sperziebonen en taugé geselecteerd. Kijk snel verder en maak dit recept eens klaar! Er zijn vele soorten bonen, misschien wel honderd. We kennen onder andere klimbonen, groeiend langs de spits toelopende stellages, bekend uit de volkstuintjes en stambonen, groeiend zonder steun, aan lage struikjes. In Nederland is de grootste aanvoer van de bekendste groene bonen, de sperzie- en snijboon, in de maanden juli en augustus. Koop altijd bonen die knappend breken als u ze open buigt; de breekvlakken moeten groen en sappig zijn. Bewaar bonen niet onder de 7 °C. Alle bonen moeten voor consumptie worden gekookt. Ze bevatten een giftig eiwit, dat ernstige maag- en darmstoornissen kan veroorzaken. Dit wordt afgebroken door de bonen minimaal 10 minuten te koken. Tegenwoordig hoeven bonen niet meer te worden afgehaald, dankzij de moderne teeltmethoden. Het afsnijden van de boven- en onderkant is al voldoende. Mochten de bonen door het koken bruingroenig van kleur worden, dan komt dit door een reactie van het chlorofyl en het zuur in de bonen. Kook de bonen de volgende keer eens, zonder deksel, in ruim kokend water, zodat het zuur wordt verdund.

Ingrediënten

  • Voor 2 personen:
  • 1-2 eetlepels (zonnebloem)olie
  • 200 gram mager varkensvlees*, in reepjes
  • 400 gram sperziebonen
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • stukje gemberwortel van 2 cm of 1 theel. gemberpoeder (djahé)
  • 3/4 dl groentebouillon (van een tablet)
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 30 gram taugé
  • voor de garnering: partjes citroen of limoen