Knapperig van buiten en chewy van binnen: deze pecan-havermoutkoekjes met rozijnen zijn precies zoals ze horen. En ze bevatten ook nog eens slechts 115 kcal. per koekje omdat er geen suiker is gebruikt.
Ingrediënten
- 60 gram boter
- 35 gram steviala kristal sweet (kaneel)
- 1 ei
- 0,5 tl vanille extract
- 75 gram grove havermoutvlokken
- 75 gram bloem
- 0,5 tl baking soda
- 40 gram rozijnen
- 30 pecannoten
Bereiding
Dit recept is afkomstig van foodblogger Mariette van Tuyl, schrijfster van het boek Puur zoet. Als zoetstof gebruikt ze in dit recept 'kristal sweet' van Steviala (met kaneelsmaak), dat is een tafelzoetstof met een korrel die lijkt op echte suiker. In vergelijking tot suiker heb je hier maar de helft in gewicht van nodig en er zitten praktisch geen calorieën in.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg een bakvorm met bakpapier.
Wel de rozijnen in heet water. Dep daarna goed droog met keukenpapier. Hak de pecannoten in stukjes.
Mix de boter/kokosolie en de zoetstof samen totdat het licht en romig is. Voeg dan het ei en het vanille extract toe en mix tot het goed gemengd is.
Doe in een andere kom de havermout, bloem, baking soda en een flinke mespunt zout. Meng door elkaar en voeg dan toe aan het andere mengsel. Schep door elkaar tot het goed gemengd is. Voeg tot slot de rozijnen en pecannoten toe.
Maak hoopjes ter grootte van een eetlepel op het bakpapier. Bak in ongeveer 10 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Voedingswaarden
- Kenniscentrum Zoetstoffen