Op de meest onverwachte plekken komt u ze tegen: binnentuinen. Verstopt achter deuren, van de buitenkant zo gewoontjes, maar zodra u de drempel over bent een oase aan rust en schoonheid.
- Bridges, Amsterdam
- Librije’s Zusje, Zwolle
- Luden, Utrecht
- ‘t Arsenaal, Deventer
- Quartier du Port, Rotterdam
Een goed bewaard geheim midden in Amsterdam. De buitenkant nodigt al uit, want hier zit het beroemde hotel The Grand. De strakke binnentuin ademt een luxe sfeer, maar is tegelijkertijd zeer toegankelijk. Er is een gedeelte om te loungen, maar u kunt er ook genieten van smakelijke hapjes. Een echte club sandwich, een klassieke caesar salade of een van de lekkernijen uit de Raw Bar van restaurant Bridges waar een hoofdrol is weggelegd voor vis. Wat te denken van vers gesneden tartaar van geelvintonijn en king crab met vadouvan, bosui en en hazelnoot? Heerlijk verfrissend terwijl u geniet van de zon en een goed glas wijn. Als u wat speciaals te vieren hebt, is dit een grote aanrader.
Ooit een gevangenis, nu een prachtig hotel met toprestaurant. Het beroemde Librije’s Zusje staat garant voor een culinair spektakel. In de binnentuin mochten ooit gevangenen een luchtje scheppen, nu is het de plek om te borrelen en te genieten van verfijnde hapjes. Kijk goed om u heen, want hier en daar zijn elementen bewaard gebleven uit het gevangenisleven, bijvoorbeeld de tralies voor de ramen en de celdeuren. De sfeer is informeel, u hoeft u niet per se chique te kleden. Het jonge en vriendelijke personeel is van alles op de hoogte en zorgt dat het u aan niks ontbreekt.
In twee monumentale panden bevindt zich ‘t Arsenaal, waarvan een gedeelte een overblijfsel is van de sacramentskapel van de Mariakerk. Voor een romantisch diner met uw geliefde is deze binnentuin de ideale plek. Tussen de oude, Gotische kerkmuren hebt u even het gevoel dat u niet meer in Nederland anno 2013 bent. U geniet er van de Frans-mediterrane keuken waarbij de chef zoveel mogelijk gebruik maakt van regionale producten zoals lamsvlees van Lombok uit Schalkhaar, kaas van ‘de Brink’ en rundvlees van een boerderij in Dalfsen. De menukaart wisselt met de seizoenen mee.
- IENS