Hond uitlaten in de lente? Pas op voor teken in het hoge gras

Als het lekker weer wordt, is het veel leuker om uw hond langer uit te laten en lekker te laten snuffelen. Maar teken liggen op de loer: niet alleen vormen ze een risico voor u, maar ook voor uw hond. Het is belangrijk om bijvoorbeeld goed de ballen van uw hond te controleren na een wandeling.
De lente biedt een frisse start na de lange, koude wintermaanden. De temperaturen zijn aangenaam, de natuur komt tot leven en de kans om samen met uw viervoeter te genieten van het buitenleven is groter dan ooit.
Controleer op teken
Met de opwarming van het weer komen ook de teken weer tevoorschijn. Honden, paarden en mensen kunnen ziek worden van de borrelia-bacterie die Lyme veroorzaakt. Deze kleine, spinachtige beestjes kunnen zich vasthechten aan de huid van uw hond en kunnen verschillende ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme en tekenverlamming. Als u na het uitlaten uw hond aait, kan deze op u overlopen. Het is dus van belang om regelmatig niet alleen uw eigen lichaam, maar ook uw hond te controleren op teken, vooral na een wandeling in het gras of in het bos.
Mei, juni en (vooral) juli zijn de ’gevaarlijkste’ maanden. Teken houden van warm, maar zeker niet van droog. „Als ze op je kleren zitten gaan ze ook niet dood in de wasmachine, tenzij je op 60 graden of meer wast.

Waar zijn die teken?
Overal waar ongemaaid gras is, mooie bermversiering en lage struiken staan is ’tekenterrein’. Het moet alleen niet te droog worden, dat haten ze. Daarom zijn de duinen en plekken langs de waterkant juist plekken waar teken het meeste voorkomen.
Hoe herkent u een teek?
Teken zijn klein, meestal niet groter dan een erwt, en kunnen verschillende kleuren hebben. Ze zijn vaak bruin of zwart en hebben een platte vorm voordat ze zich voeden. Wanneer ze zich volzuigen met bloed, worden ze dikker en kunnen ze grijsachtig van kleur worden. Het is belangrijk om te weten waar u op moet letten:
- Controleer de oren, tussen de tenen, onder de armen, de ballen en rond de staart. Teken zijn relatief lang op zoek naar een lekker plekje: vochtig, warm, donker en liefst bedekt met een beetje haar, maar dat laatste is geen voorwaarde.
- Let op eventuele ongewone bultjes of veranderingen in de huid.
- Voel ook met uw handen; teken kunnen zich soms verstoppen in de vacht.
Hoe verkleint u het risico op teken?
Er zijn verschillende manieren om het risico op teken bij uw hond te verkleinen. Hier zijn enkele tips:
1. Gebruik tekenpreventieproducten
Er zijn verschillende producten op de markt die helpen om teken af te schrikken. Dit kunnen halsbanden, sprays of pipetten zijn. Het is belangrijk om een product te kiezen dat geschikt is voor de leeftijd en grootte van uw hond. Overleg eventueel met uw dierenarts voor aanbevelingen.
2. Vermijd hoge grassen en bossen
Probeer te wandelen op plekken waar het gras kort is en vermijd hoge grasvelden en bossen, vooral in de lente en vroege zomer wanneer teken het meest actief zijn.
3. Blijf op de paden
Wanneer u in de natuur wandelt, blijf dan zoveel mogelijk op de paden. Dit vermindert de kans dat uw hond in contact komt met teken die zich in het gras of op takken bevinden.
4. Kleed uw hond geschikt
Als uw hond een korte vacht heeft, kan een lichtgewicht shirt helpen om teken te verminderen. Dit is vooral handig als u in gebieden wandelt waar teken vaak voorkomen. Het is geen garantie, maar kan helpen.
5. Controleer uw hond na de wandeling
Neem de tijd om uw hond goed te controleren na elke wandeling. Hoe eerder u een teek ontdekt, hoe beter. Verwijder de teek zo snel mogelijk om het risico op ziektes te minimaliseren.

Wat te doen als u een teek vindt?
Als u een teek op uw hond vindt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Een teek valt er na verloop van tijd weliswaar vanzelf af, maar toch is het raadzaam ze zo snel mogelijk weg te halen bij jouw huisdier, om ziekte te voorkomen. Gebruik een speciale tekenverwijderaar of een pincet. Trek de teek langzaam en gelijkmatig recht omhoog. Zorg ervoor dat u de kop van de teek niet laat zitten, want dit kan infecties veroorzaken.
Stap-voor-stap instructies voor het verwijderen van een teek:
- Pak een tekenverwijderaar of een pincet.
- Grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid van uw hond.
- Trek langzaam en gelijkmatig omhoog, zonder te draaien.
- Desinfecteer de plek waar de teek was en was uw handen goed.Houd de teek bij voor eventuele identificatie; dit kan nuttig zijn als uw hond symptomen vertoont.