Getty Images
Deze zaterdag gaan we terug naar de basis. Als hoofdgerecht baked beans gevolgt door stoofpeertjes met custardsaus.
Baked beans
Informatie
- 2 personen
- 30+ minuten
- Hoofdgerecht
- Eenpansgerecht
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- ½ eetlepel mosterd
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels stroop
- 1 dl bouillon (van tablet)
- 1 blik bruine bonen
- 50 gram ontbijtspek
Bereiding
- Warm de oven voor op 175° C.
- Maak de ui schoon en snijd hem klein.
- Vermeng de ui met de basterdsuiker, de mosterd, het gemberpoeder, de tomatenketchup, de stroop en de bouillon.
- Laat de bruine bonen uitlekken en doe ze in een ovenvaste schaal.
- Verdeel het uienmengsel er over en dek dit af met de plakjes ontbijtspek.
- Laat het gerecht in het midden van de hete oven in 40 minuten gaar worden.
Menusuggestie
Lekker met gegrilde halve tomaten.
Hiervoor heb je nodig...
3 grote tomaten
1 eetlepel olie
Voedingswaarden per persoon | ||||
Recept | Menu | |||
Energie | 430 kcal | 500 kcal | ||
Eiwit | 20 gram | 20 gram | ||
Koolhydraten | 55 gram | 60 gram | ||
Vet | 8 gram | 15 gram | ||
Verzadigd vet | 3 gram | 4 gram | ||
Vezels | 25 gram | 25 gram |
Stoofpeertjes met custardsaus
Informatie
- 4 personen
- 30+ minuten
- Nagerecht
Ingrediënten
- 1 kg stoofperen
- 1 dl rode wijn of bessensap
- ½ pijpkaneel
- 1 kruidnagel
- Stukje citroenschil
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels custardpoeder
- 1 eetlepel suiker
- 2½ dl halfvolle melk
Bereiding
- Schil de stoofperen.
- Houd de peertjes heel en laat het steeltje er aan zitten of snijd de peren in vieren en verwijder het klokhuis.
- Breng de peren met 1 dl water, de wijn of het bessensap, de pijpkaneel, de kruidnagel, de citroenschil en de suiker aan de kook.
- Kook de peertjes in 3-4 uur gaar en rood.
- Bind het vocht van de peertjes met de met water aangemengde maïzena. Laat de stoofperen afkoelen.
- Meng de custard met de suiker en een paar lepels van de melk tot een glad papje.
- Breng de rest van de melk aan de kook en voeg het custardpapje toe.
- Laat de melk al roerend binden.
- Laat de custardsaus onder af en toe roeren afkoelen.
- Geef de custardsaus bij de stoofpeertjes.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 275 kcal | |
Eiwit | 3 gram | |
Koolhydraten | 55 gram | |
Vet | 1 gram | |
Verzadigd vet | 1 gram | |
Vezels | 5 gram |
Bron
- Voedingscentrum