Zaterdag: chowder van garnalen, gevulde kruidcakejes

Getty Images

Laat je deze vrijdag meevoeren met een chowder van garnalen. Als nagerecht gevulde kruidcakejes, extra lekker met een kop goede koffie.

Chowder van garnalen

Informatie

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • Hoofdgerecht
  • Balansdag
  • Vlees-, gevogelte of visgerecht
  • Eenpansgerecht

Ingrediënten

  • 2 plakjes ontbijtspek
  • 250 gram aardappelen
  • 1 prei
  • 1 eetlepel olie
  • 3 dl kippenbouillon
  • 200 gram gepelde garnalen
  • 1 blikje maïskorrels
  • ½ rode peper
  • ½ dl kookroom light

Bereiding

  1. Knip of snijd het ontbijtspek in reepjes. Bak het spek in een soeppan langzaam bruin en knapperig.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  3. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen.
  4. Schep de reepjes spek uit de pan. Voeg de olie toe.
  5. Fruit hierin de blokjes aardappel en de prei zacht.
  6. Voeg de bouillon toe en kook de aardappelen en de prei in ca. 10 minuten gaar.
  7. Roer er de helft van de garnalen en de uitgelekte mais door en breng dit weer aan de kook.
  8. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
  9. Maak het stukje peper schoon en snijd het fijn.
  10. Roer de stukjes peper, de achtergehouden garnalen en de reepjes spek door de soep.
  11. Maak de soep op smaak met de room. 
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 375 kcal
Eiwit
 25 gram
Koolhydraten
 35 gram
Vet
 15 gram
Verzadigd vet
 4 gram
Vezels
 6 gram


Gevulde kruidcakejes

Informatie

  • 8 personen
  • 30+ minuten
  • Nagerecht
  • Bakrecept

Ingrediënten

  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram havermout
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • ± 1 dl halfvolle melk
  • 4 gedroogde pruimen
  • 8 papieren bakvormpjes

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 170° C.
  2. Meng de bruine basterdsuiker met de havermout, het zelfrijzend bakmeel, de koekkruiden en ± 1 dl melk tot een glad deeg.
  3. Was de gedroogde pruimen en verwijder de pit.
  4. Leg in de papieren bakvormpjes een halve pruim en verdeel het deeg er over.
  5. Bak de cakejes midden in de oven in ca. 25 minuten gaar. 
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 140 kcal
Eiwit
 3 gram
Koolhydraten
 30 gram
Vet
 1 gram
Verzadigd vet
 0 gram
Vezels
 1 gram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum