Getty Images
Laat je deze vrijdag meevoeren met een chowder van garnalen. Als nagerecht gevulde kruidcakejes, extra lekker met een kop goede koffie.
Chowder van garnalen
Informatie
- 2 personen
- 15-30 minuten
- Hoofdgerecht
- Balansdag
- Vlees-, gevogelte of visgerecht
- Eenpansgerecht
Ingrediënten
- 2 plakjes ontbijtspek
- 250 gram aardappelen
- 1 prei
- 1 eetlepel olie
- 3 dl kippenbouillon
- 200 gram gepelde garnalen
- 1 blikje maïskorrels
- ½ rode peper
- ½ dl kookroom light
Bereiding
- Knip of snijd het ontbijtspek in reepjes. Bak het spek in een soeppan langzaam bruin en knapperig.
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
- Maak de prei schoon en snijd hem in ringen.
- Schep de reepjes spek uit de pan. Voeg de olie toe.
- Fruit hierin de blokjes aardappel en de prei zacht.
- Voeg de bouillon toe en kook de aardappelen en de prei in ca. 10 minuten gaar.
- Roer er de helft van de garnalen en de uitgelekte mais door en breng dit weer aan de kook.
- Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
- Maak het stukje peper schoon en snijd het fijn.
- Roer de stukjes peper, de achtergehouden garnalen en de reepjes spek door de soep.
- Maak de soep op smaak met de room.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 375 kcal | |
Eiwit | 25 gram | |
Koolhydraten | 35 gram | |
Vet | 15 gram | |
Verzadigd vet | 4 gram | |
Vezels | 6 gram |
Gevulde kruidcakejes
Informatie
- 8 personen
- 30+ minuten
- Nagerecht
- Bakrecept
Ingrediënten
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram havermout
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 eetlepel koekkruiden
- ± 1 dl halfvolle melk
- 4 gedroogde pruimen
- 8 papieren bakvormpjes
Bereiding
- Warm de oven voor op 170° C.
- Meng de bruine basterdsuiker met de havermout, het zelfrijzend bakmeel, de koekkruiden en ± 1 dl melk tot een glad deeg.
- Was de gedroogde pruimen en verwijder de pit.
- Leg in de papieren bakvormpjes een halve pruim en verdeel het deeg er over.
- Bak de cakejes midden in de oven in ca. 25 minuten gaar.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 140 kcal | |
Eiwit | 3 gram | |
Koolhydraten | 30 gram | |
Vet | 1 gram | |
Verzadigd vet | 0 gram | |
Vezels | 1 gram |
Bron
- Voedingscentrum