Raspen en invriezen
Van een gemberwortel gebruik je vaak maar een klein stukje in een gerecht of in je kop verse gemberthee. Hoe houd je de rest zo lang mogelijk goed?
1. In de koelkast
Je hoeft gember niet per se in de koelkast te bewaren, je kunt het ook bijvoorbeeld op de fruitschaal leggen. Maar in de koelkast gaat je gemberwortel wel langer mee. Rol de wortel eerst in een stukje keukenpapier en doe deze in een plastic zakje. Zo blijft de gember nog twee tot drie weken goed in de koelkast.
2. Invriezen
Gember laat zich ook goed invriezen. Bevroren gember is maandenlang houdbaar. Snijd de wortel alvast in hapklare stukjes en doe deze in de diepvries. Wil je gemberthee maken, dan voeg je simpelweg een paar bevroren plakjes gember toe aan een kop kokend water.
Wil je de gember raspen voor gebruik? Dan zijn er twee opties:
- Vries de wortel in zijn geheel in. Heb je wat nodig, dan haal je de wortel uit de vriezer en rasp je wat van de bevroren wortel af. Vervolgens gaat het restant terug de vriezer in.
- Rasp de wortel van te voren. Vries vervolgens de geraspte gember in kleine porties in. Zo kun je een portie bevroren gember toevoegen aan een gerecht of smoothie. Van tevoren ontdooien is niet nodig.
Maak er een verwarmend kopje gemberthee mee, een smoothie of voeg het toe aan dit roerbakgerecht.