Gezonde artisjokken.
Gerecht voor 2 personen, bereidingstijd: 30+ minuten.
Ingrediënten
- 2 artisjokken
- Citroensap
- 25 gram waterkers
- 1 eetlepel dille (vers of uit de diepvries)
- 1 theelepel mosterd
- 2 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels zure room
Bereiding
- Was de artisjokken en snijd de steel en ca. 1/3 van de bovenkant af.
- Knip de droge uiteinden van de grote onderste bladen af.
- Kook de artisjokken in ruim water met wat citroensap in 35-40 minuten gaar. Leg er eventueel een schotel op om de artisjokken onder water te houden.
- De artisjok is gaar als een blaadje makkelijk is los te trekken.
- Neem de artisjokken uit het water en laat ze op de kop op een bord uitlekken en afkoelen.
- Was de waterkers en pureer dit met de dille in een keukenmachine of met een staafmixer fijn.
- Klop er de mosterd, de yoghurt en de zure room door.
- Maak de saus op smaak met peper, een beetje zout en eventueel een drup citroensap.
- Verdeel de saus over 2 kleine schaaltjes.
- Trek steeds een blad van de artisjok, doop hem in de saus en zuig het blad uit.
- Verwijder als alle blaadjes op zijn, het hooi. Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop ze in de saus.
Voedingswaarden per persoon | ||
---|---|---|
Recept | ||
Energie | 90 kcal | |
Eiwit | 3 gram | |
Koolhydraten | 9 gram | |
Vet | 4 gram | |
Verzadigd vet | 3 gram | |
Vezels | 2 gram |
Bron
- Voedingscentrum