Zondag: Artisjok met groene dip

Gezonde artisjokken.

Gerecht voor 2 personen, bereidingstijd: 30+ minuten. 

Ingrediënten

  • 2 artisjokken
  • Citroensap
  • 25 gram waterkers
  • 1 eetlepel dille (vers of uit de diepvries)
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels zure room

Bereiding

  • Was de artisjokken en snijd de steel en ca. 1/3 van de bovenkant af.
  • Knip de droge uiteinden van de grote onderste bladen af.
  • Kook de artisjokken in ruim water met wat citroensap in 35-40 minuten gaar. Leg er eventueel een schotel op om de artisjokken onder water te houden.
  • De artisjok is gaar als een blaadje makkelijk is los te trekken.
  • Neem de artisjokken uit het water en laat ze op de kop op een bord uitlekken en afkoelen.
  • Was de waterkers en pureer dit met de dille in een keukenmachine of met een staafmixer fijn.
  • Klop er de mosterd, de yoghurt en de zure room door.
  • Maak de saus op smaak met peper, een beetje zout en eventueel een drup citroensap.
  • Verdeel de saus over 2 kleine schaaltjes.
  • Trek steeds een blad van de artisjok, doop hem in de saus en zuig het blad uit.
  • Verwijder als alle blaadjes op zijn, het hooi. Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop ze in de saus.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie 90 kcal
Eiwit 3 gram
Koolhydraten 9 gram
Vet 4 gram
Verzadigd vet 3 gram
Vezels 2 gram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum