Zondag: artisjok met groene dip, Gemarineerde varkensfiletlapjes, aardbeienijs

Getty Images

Lekker buiten eten aan de tuintafel. Als voorafje staat artisjok met groene dip op het menu. Het hoofdgerecht bestaat uit gemarineerde varkensfiletlapjes. We sluiten af met heerlijk zelfgemaakt aardbeienijs.

Artisjok met groene dip

Ingrediënten
  • 2 artisjokken
  • Citroensap
  • 25 gram waterkers
  • 1 eetlepel dille (vers of uit de diepvries)
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels zure room
Informatie
  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • Balansdag
  • Voorgerecht
Bereiding
  1. Was de artisjokken en snijd de steel en ca. 1/3 van de bovenkant af.
  2. Knip de droge uiteinden van de grote onderste bladen af.
  3. Kook de artisjokken in ruim water met wat citroensap in 35-40 minuten gaar. Leg er eventueel een schotel op om de artisjokken onder water te houden.
  4. De artisjok is gaar als een blaadje makkelijk is los te trekken.
  5. Neem de artisjokken uit het water en laat ze op de kop op een bord uitlekken en afkoelen.
  6. Was de waterkers en pureer dit met de dille in een keukenmachine of met een staafmixer fijn.
  7. Klop er de mosterd, de yoghurt en de zure room door.
  8. Maak de saus op smaak met peper, een beetje zout en eventueel een drup citroensap.
  9. Verdeel de saus over 2 kleine schaaltjes.
  10. Trek steeds een blad van de artisjok, doop hem in de saus en zuig het blad uit.
  11. Verwijder als alle blaadjes op zijn, het hooi. Snijd de artisjokbodem in stukjes en doop ze in de saus.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 95 kcal
Eiwit
 3 gram
Koolhydraten
 9 gram
Vet
 5 gram
Verzadigd vet
 3 gram
Vezels
 2 gram

Gemarineerde varkensfiletlapjes

Ingrediënten
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 2 eetlepels olie
  • 4 dunne varkensfiletlapjes
Informatie
  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • Hoofdgerecht
  • Balansdag
  • Vlees-, gevogelte of visgerecht
Bereiding
  1. Roer het chilipoeder en het paprikapoeder door het sinaasappelsap en roer er 1 eetlepel van de olie door.
  2. Bestrijk hiermee de lapjes vlees. Laat het vlees afgedekt in de koelkast 1 uur marineren.
  3. Bestrijk de lapjes met de rest van de olie en rooster ze aan beide kanten op de barbecue in ca. 4 minuten gaar en bruin.

Voedingswaarden per persoon
  Recept  Menu
Energie
 130 kcal
 380 kcal
Eiwit
 15 kcal
 25 gram
Koolhydraten
 1 gram
 40 gram
Vet
 8 gram
 15 gram
Verzadigd vet
 2 gram
 3 gram
Vezels
 0 gram
 7 gram

Aardbeienijs

Ingrediënten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 80 gram suiker
  • 400 gram aardbeien
  • 1 dl halfvolle yoghurt
Informatie
  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • Nagerecht
Bereiding
  1. Breng het citroensap met 2 eetlepels water aan de kook en los hierin de suiker op.
  2. Laat dit afkoelen.
  3. Maak de aardbeien schoon.
  4. Pureer de aardbeien in de keukenmachine of met een staafmixer.
  5. Klop er de suikeroplossing en de yoghurt door.
  6. Schakel de ijsmachine in en giet het mengsel er in.
  7. Laat het in 25-30 minuten tot ijs draaien.
  8. Verdeel het ijs over 4 coupes.
  9. Garneer eventueel met een achtergehouden aardbei.
  10. Voeg eventueel voor wat zoeter ijs 1 eetlepel zoetstofpoeder toe. Dit levert geen extra calorieën.
  11. Vervang de aardbeien eventueel door frambozen, bramen, bessen.
  12. Het ijs is ook zonder ijsmachine te maken. Giet het mengsel in een bakje en plaats het in de diepvries. Roer het iedere 20 minuten met een vork goed door om kristalvorming te voorkomen.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 125 kcal
Eiwit
 2 gram
Koolhydraten
 25 gram
Vet
 0 gram
Verzadigd vet
 0 gram
Vezels
 1 gram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum