Deze zondag volop genieten. We beginnen met een bloemkoolsoep met als hoofdgerecht biefstuk afkomstig van onze oosterburen. Als toetje staat een heerlijke chocoladeflan op het menu.
Bloemkoolsoep
Informatie- 2 personen
- 15-30 minuten
- Balansdag
- Voorgerecht
Ingrediënten
- 1 bosuitje
- Stukje bloemkool
- Mespunt kerriepoeder
- ½ eetlepel vloeibare margarine
- 1½ dl groentebouillon
- 1 dl halfvolle melk
Bereiding
- Maak het bosuitje schoon en snijd het klein.
- Maak de bloemkool schoon en snijd het in stukken.
- Fruit het witte deel van het bosuitje met wat kerrie zacht in de margarine.
- Voeg de bloemkool en de bouillon toe en kook de bloemkool in 10 minuten gaar.
- Pureer de groente met een staafmixer of in de keukenmachine.
- Verdun de soep met de melk en breng het weer tegen de kook aan.
- Roer er de groene ringetjes bosui door.
- Verdeel de soep over 2 borden.
Allergie info:
Voor het gebruik van bouillon en margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 85 kcal | |
Eiwit | 3 gram | |
Koolhydraten | 5 gram | |
Vet | 5 gram | |
Verzadigd vet | 1 gram | |
Vezels | 2 gram |
Duitse biefstuk
Informatie
- 2 personen
- 0-15 minuten
- Hoofdgerecht
- Balansdag
- Vlees-, gevogelte of visgerecht
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 1 eidooier
- 200 gram gehakte biefstuk of tartaar
- 1½ eetlepel vloeibare margarine
Bereiding
- Maak de ui schoon.
- Snijd een klein stukje ui heel fijn en de rest in normale snippers.
- Maak het vlees aan met de fijngesneden ui, de eidooier, peper en weinig zout.
- Vorm er 2 schijven van en bak ze in de hete margarine in ca. 6 minuten bruin.
- Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
- Bak de rest van de ui in de achtergebleven margarine goudbruin.
- Maak de ui op smaak met peper en een beetje zout en schep het over het vlees.
Menusuggestie
Lekker met witlof en aardappelen.
Hiervoor heb je nodig...
6 kleine aardappelen
600 gram witlof
Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.
Voedingswaarden per persoon | ||||
Recept | Menu | |||
Energie | 245 kcal | 405 kcal | ||
Eiwit | 30 gram | 35 gram | ||
Koolhydraten | 3 gram | 35 gram | ||
Vet | 10 gram | 15 gram | ||
Verzadigd vet | 2 gram | 2 gram | ||
Vezels | 1 gram | 6 gram |
Chocoladeflan
Informatie
- 2 personen
- 30+ minuten
- Nagerecht
Ingrediënten
- 30 gram bittere chocolade
- 2 eetlepels suiker
- 1½ dl halfvolle melk
- 1 theelepel oploskoffie
- 1 groot ei
- 1 eetlepel gekonfijte sinaasappelschilletjes
- 2 soufflévormpjes inhoud ca. 1½ dl of 2 hitte- bestendige kopjes of glazen
Bereiding
- Warm de oven voor op 175° C.
- Hak de chocolade in kleine stukjes.
- Strooi de suiker gelijkmatig over de bodem van een pan en voeg 2 theelepels water toe.
- Laat de suiker op middelhoog vuur tot lichtbruine karamel smelten. Roer niet in de suiker.
- Neem de pan van het vuur en schenk de melk er langzaam bij.
- Zet de pan terug op laag vuur en laat de karamel al roerend oplossen.
- Voeg de chocolade en de koffiepoeder toe en roer tot dit is opgelost.
- Neem de pan van het vuur.
- Klop het ei los en klop het met een garde door de chocolademelk.
- Schenk het mengsel in de vormpjes, dek ze af met aluminiumfolie en prik er een gaatje in.
- Plaats de vormpjes in een ovenvaste schaal en vul de schaal met warm water tot de vormpjes half onderstaan.
- Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de flan in 25 minuten gaar worden.
- Neem de vormpjes uit de schaal en laat ze in ca. 10 minuten afkoelen tot lauwwarm.
- Verwijder het aluminiumfolie en garneer de vormpjes met wat sinaasappelschilletjes.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 230 kcal | |
Eiwit | 7 gram | |
Koolhydraten | 30 gram | |
Vet | 8 gram | |
Verzadigd vet | 4 gram | |
Vezels | 1 gram |
Bron
- Voedingscentrum