Zondag: bloemkoolsoep, Duitse biefstuk, chocoladeflan

Deze zondag volop genieten. We beginnen met een bloemkoolsoep met als hoofdgerecht biefstuk afkomstig van onze oosterburen. Als toetje staat een heerlijke chocoladeflan op het menu.

Bloemkoolsoep

Informatie
  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • Balansdag
  • Voorgerecht

Ingrediënten

  • 1 bosuitje
  • Stukje bloemkool
  • Mespunt kerriepoeder
  • ½ eetlepel vloeibare margarine
  • 1½ dl groentebouillon
  • 1 dl halfvolle melk

Bereiding

  1. Maak het bosuitje schoon en snijd het klein.
  2. Maak de bloemkool schoon en snijd het in stukken.
  3. Fruit het witte deel van het bosuitje met wat kerrie zacht in de margarine.
  4. Voeg de bloemkool en de bouillon toe en kook de bloemkool in 10 minuten gaar.
  5. Pureer de groente met een staafmixer of in de keukenmachine.
  6. Verdun de soep met de melk en breng het weer tegen de kook aan.
  7. Roer er de groene ringetjes bosui door.
  8. Verdeel de soep over 2 borden.

Allergie info:
Voor het gebruik van bouillon en margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 85 kcal
Eiwit
 3 gram
Koolhydraten
 5 gram
Vet  5 gram
Verzadigd vet
 1 gram
Vezels
 2 gram


Duitse biefstuk

Informatie

  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • Hoofdgerecht
  • Balansdag
  • Vlees-, gevogelte of visgerecht 

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 1 eidooier
  • 200 gram gehakte biefstuk of tartaar
  • 1½ eetlepel vloeibare margarine

Bereiding

  1. Maak de ui schoon.
  2. Snijd een klein stukje ui heel fijn en de rest in normale snippers.
  3. Maak het vlees aan met de fijngesneden ui, de eidooier, peper en weinig zout.
  4. Vorm er 2 schijven van en bak ze in de hete margarine in ca. 6 minuten bruin.
  5. Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
  6. Bak de rest van de ui in de achtergebleven margarine goudbruin.
  7. Maak de ui op smaak met peper en een beetje zout en schep het over het vlees.

Menusuggestie
Lekker met witlof en aardappelen.

Hiervoor heb je nodig...

    6 kleine aardappelen
    600 gram witlof

Allergie info:

Voor het gebruik van margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarden per persoon
  Recept
 Menu
Energie
 245 kcal
 405 kcal
Eiwit
 30 gram
 35 gram
Koolhydraten
 3 gram
 35 gram
Vet
 10 gram
 15 gram
Verzadigd vet
 2 gram
 2 gram
Vezels
 1 gram
 6 gram


Chocoladeflan

Informatie

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • Nagerecht

Ingrediënten

  • 30 gram bittere chocolade
  • 2 eetlepels suiker
  • 1½ dl halfvolle melk
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 1 groot ei
  • 1 eetlepel gekonfijte sinaasappelschilletjes
  • 2 soufflévormpjes inhoud ca. 1½ dl of 2 hitte- bestendige kopjes of glazen

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175° C.
  2. Hak de chocolade in kleine stukjes.
  3. Strooi de suiker gelijkmatig over de bodem van een pan en voeg 2 theelepels water toe.
  4. Laat de suiker op middelhoog vuur tot lichtbruine karamel smelten. Roer niet in de suiker.
  5. Neem de pan van het vuur en schenk de melk er langzaam bij.
  6. Zet de pan terug op laag vuur en laat de karamel al roerend oplossen.
  7. Voeg de chocolade en de koffiepoeder toe en roer tot dit is opgelost.
  8. Neem de pan van het vuur.
  9. Klop het ei los en klop het met een garde door de chocolademelk.
  10. Schenk het mengsel in de vormpjes, dek ze af met aluminiumfolie en prik er een gaatje in.
  11. Plaats de vormpjes in een ovenvaste schaal en vul de schaal met warm water tot de vormpjes half onderstaan.
  12. Plaats de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de flan in 25 minuten gaar worden.
  13. Neem de vormpjes uit de schaal en laat ze in ca. 10 minuten afkoelen tot lauwwarm.
  14. Verwijder het aluminiumfolie en garneer de vormpjes met wat sinaasappelschilletjes.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 230 kcal
Eiwit
 7 gram
Koolhydraten
 30 gram
Vet
 8 gram
Verzadigd vet
 4 gram
Vezels
 1 gram

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum