Zondag: bruschetta met paddenstoelen, lamshaasje met wijnjus en pruimen met room

Getty Images

Zondag is een echte verwendag. Als voorgerecht staat er bruschetta met paddenstoelen op het menu, gevolgd door een lamshaasje met wijnjus als hoofdgerecht en gestoofde pruimen met room als dessert. Eet smakelijk!

Bruschetta met paddenstoelen

Ingrediënten
  • 6-8 sneetjes volkoren stokbrood
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gram gemengde paddestoelen
  • 1 bosuitje
  • 8 blaadjes basilicum
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

  1. Rooster de sneetjes stokbrood onder de grill aan beide zijden bruin.
  2. Wrijf de sneetjes in met het teentje knoflook.
  3. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken en reepjes.
  4. Snijd de bosui in smalle ringen.
  5. Snijd de basilicum klein.
  6. Verwarm de olie en bak hierin op hoog vuur de paddenstoelen met de uienringetjes snel voor er vocht uit de paddenstoelen treedt.
  7. Pers de rest van de knoflook er boven uit.
  8. Maak dit op smaak met peper, een beetje zout en de basilicum en schep het op de sneetjes brood.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht lamshaasje met wijnjus, spruitjes en aardappelen.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
  
Energie
  155 kcal
  
Eiwit
  8 gram
  
Koolhydraten
  15 gram
  
Vet
  6 gram
  
Verzadigd vet
  1 gram
  
Vezels
  5 gram
  


Lamshaasje met wijnjus

Ingrediënten
  • 2 lamshaasjes
  • 1½ eetlepel vloeibare margarine
  • 1 mespunt gedroogde rozemarijn
  • 1 glas rode wijn

Bereiding

  1. Bestrooi het vlees met peper en weinig zout.
  2. Verwarm de margarine en bak hierin het vlees op hoog vuur in ca. 8 minuten bruin.
  3. Neem het vlees uit de pan, leg het op een voorverwarmde schaal en dek het af met een dubbel vel aluminiumfolie.
  4. Roer de rozemarijn door de margarine en voeg de wijn toe. Roer al het aanbaksel los en laat de wijn op hoog vuur enigszins inkoken.
  5. Maak de jus op smaak met peper en weinig zout.
  6. Snijd de lamshaasjes in dikke plakken.

Menusuggestie
Lekker met spruitjes en aardappelen.

Hiervoor heb je nodig...

  • 6 kleine aardappelen
  • 400 gram spruitjes

Extra informatie
Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
 Menu
Energie
  290 kcal
 495 kcal
Eiwit
  20 gram
 25 gram
Koolhydraten
  2 gram
 35 gram
Vet
  15 gram
 20 gram
Verzadigd vet
  5 gram
 5 gram
Vezels
  0 gram
 10 gram


Gestoofde pruimen met room

Ingrediënten
  • 200 gram pruimen
  • 1 sinaasappel
  • ½ vanillestokje
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels zure room

Bereiding

  1. Was de pruimen. Halveer ze en verwijder de pit.
  2. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp wat van de schil af.
  3. Pers de sinaasappel uit.
  4. Snijd het vanillestokje in de lengte door en haal met een puntig mesje er wat merg er uit.
  5. Breng het sinaasappelsap met wat geraspte sinaasappelschil, het opengesneden vanillestokje en een ½ eetlepel van de basterdsuiker tegen de kook aan.
  6. Leg de pruimenhelften erin en laat ze in 5 minuten zacht worden.
  7. Laat de pruimen afkoelen.
  8. Roer het merg van het vanillestokje en de rest van de basterdsuiker door de zure room.
  9. Verdeel de pruimen over 2 coupes en schep de room er op.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht een lamshaasje met wijnjus, spruitjes en aardappelen.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
  
Energie
  130 kcal
  
Eiwit
  2 gram
  
Koolhydraten
  20 gram
  
Vet
  4 gram
  
Verzadigd vet
  3 gram
  
Vezels
  3 gram
  
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum