Een hele mond vol. Vandaag op het menu: koude tomatensoep met zomerkruiden vooraf, gegrilde sardines met couscoussalade als hoofdgerecht en als nagerecht rode bessensorbet.
Koude tomatensoep met zomerkruiden
Informatie- 4 personen
- 30+ minuten
- Balansdag
- Voorgerecht
- 1 kg rijpe tomaten
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 1-2 eetlepels (rode wijn) azijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 6 takjes (platte) peterselie
- 6 blaadjes lavas (maggiplant) of selderij
- 10 sprieten bieslook
- Was de tomaten, snijd ze in stukken en verwijder harde delen.
- Maak het sjalotje en de knoflook schoon.
- Pureer de tomaten met het sjalotje en de knoflook heel fijn.
- Laat de soep minimaal 1 uur op een koude plaats afgedekt staan, dan ontwikkelen de tomaten meer smaak.
- Maak de soep op smaak met peper, een beetje zout, wat azijn en de olijfolie.
- Was de kruiden en knip ze klein. Strooi de kruiden over de soep.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 85 kcal | |
Eiwit | 2 gram | |
Koolhydraten | 6 gram | |
Vet | 6 gram | |
Verzadigd vet | 1 gram | |
Vezels | 3 gram |
Gegrilde sardines met couscoussalade
Informatie- 4 personen
- 15-30 minuten
- hoofdgerecht
- Vlees-, gevogelte of visgerecht
- Aardappel-, rijst- of pastagerecht
- 7½ dl groentebouillon
- 300 gram couscous
- 2 citroenen
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 bosuitjes
- 8 takjes peterselie
- 8 takjes munt
- 2 theelepels ras el hanout of kaneel
- 8-12 verse sardines (schoongemaakt)
- 8 takjes tijm
- 1 eetlepel olie
Bereiding
- Breng de bouillon aan de kook en schenk dit over de couscous.
- Laat de couscous wellen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Boen de citroenen onder stromend water goed schoon.
- Rasp wat van de schil af. Pers 1 citroen uit. Snijd de andere citroen in partjes.
- Klop een dressing van het citroensap, de geraspte citroenschil, de olie en wat peper.
- Meng dit met een vork door de couscous.
- Was de bosuitjes, de peterselie en de munt onder stromend water.
- Maak de bosuitjes schoon en snijd ze klein.
- Knip de peterselie en de munt klein.
- Meng de peterselie en de munt en de helft van de bosui door de couscous. Maak de couscous op smaak met de ras el hanout of kaneel.
- Laat de couscous afkoelen.
- Was de sardines en dep ze droog met keukenpapier.
- Bestrooi de buikholtes met peper en een beetje zout en vul de sardines met de rest van de bosui en de tijm.
- Bestrijk de vis dun met wat olie.
- Gril de visjes op het rooster of in een visklem op de barbecue in ca. 8 minuten gaar en bruin.
- Schep de couscous op een schaal met de partjes citroen en leg de sardines er op.
Voedingswaarden per persoon | ||||
Recept | Menu | |||
Energie | 495 kcal | 585 kcal | ||
Eiwit | 30 gram | 30 gram | ||
Koolhydraten | 65 gram | 80 gram | ||
Vet | 10 gram | 15 gram | ||
Verzadigd vet | 3 gram | 3 gram | ||
Vezels | 6 gram | 10 gram |
Rode bessensorbet
Informatie- 4 personen
- 0-15 minuten
- Nagerecht
- 400 gram rode bessen
- 2 eetlepels suiker
- 4 bolletjes vruchtensorbetijs
- Houd 4 mooie trosjes bessen achter voor garnering.
- Was de bessen en ris ze van de takjes.
- Schep de suiker door de bessen en laat dit even staan.
- Verdeel de rode bessen over 4 glazen coupes.
- Schep er een bolletje ijs op en garneer met een takje rode bessen.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 125 kcal | |
Eiwit | 1 gram | |
Koolhydraten | 25 gram | |
Vet | 0 gram | |
Verzadigd vet | 0 gram | |
Vezels | 8 gram |
Bron
- Voedingscentrum