Zondag: preisoep met gerookte forel, kalkoenragout met zuurkool en gevulde appel

Getty Images

Dit heerlijke menu als afsluiter van de week is zeker een aanrader. Geniet van de preisoep met gerookte forel en sluit af met een lekkere gevulde appel. Makkelijk te maken met deze bereidingswijzes. Recepten zijn geschikt voor 2 personen en staan in een half uurtje op tafel.

Preisoep met gerookte forel

Ingrediënten
  • 1 dunne prei
  • 1/2 kruimig kokende aardappel
  • Mespunt tijm
  • 2dl bouillon
  • 50 gram gerookte forel
  • 2 bruine soepstengels

Bereiding
1. Maak de prei schoon.
2. Snijd wat hele fijne ringen prei en bewaar ze voor garnering. Snijd de rest van de prei in ringen.
3. Schil het stukje aardappel en snijd het in blokjes.
4. Kook de prei met de aardappelblokjes en de tijm in de bouillon in 12 minuten gaar.
5. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine fijn.
6. Roer de achtergehouden ringen prei door en breng de soep weer aan de kook.
7. Verdeel de forel in stukjes.
8. Schenk de soep in 2 borden of kommen en leg de stukjes forel er op.
9. Geef er soepstengels bij.

Menusuggestie: lekker met als hoofdgerecht de kalkoenragout met zuurkool en aardappelen. Zie hieronder voor dit gerecht.

Extra informatie: vervang de soepstengels door toast, crackers of reepjes geroosterd brood die passen in het dieet. Voor het gebruik van bouillon raadpleeg altijd uw merkenartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 75 kcal  
Eiwit 6 gram  
Koolhydraten 8 gram  
Vet 2 gram  
Verzadigd vet 1 gram  
Vezels 1 gram  


Kalkoenragout met zuurkool

Ingrediënten

  • 200 gram kalkoenfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel sojasaus
  • Mespunt kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 (rode) ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel bloem
  • 1,5 dl bouillon
  • 400 gram zuurkool. 

Bereiding

  1. Snijd de kalkoenfilet in blokjes.
  2. Pers het teentje knoflook boven een kom uit.
  3. Meng er de sojasaus, de kaneel, de komijn en wat peper door.
  4. Schep de blokjes kalkoen hierdoor en laat dit afgedekt in de koelkast 10 minuten marineren.
  5. Maak de ui en de bleekselderij schoon.
  6. Snijd de ui in snippers en de bleekselderij in boogjes.
  7. Verwarm de olie in een grote braadpan en bak hierin de gemarineerde kalkoen bruin.
  8. Bak de ui en de bleekselderij kort mee.
  9. Strooi er de bloem over en laat dit 2 minuten mee warmen.
  10. Giet er al roerend de bouillon bij tot een saus is ontstaan.
  11. Laat de kalkoenragout 5 minuten sudderen.
  12. Schuif de ragout een beetje aan de kant en schep de zuurkool in het midden van de pan.
  13. Laat de zuurkool nog 10 minuten zacht mee sudderen.

Menusuggestie: lekker met aardappelen.

Voedingswaarden per persoon

  Recept Menu
Energie 245 kcal 370 kcal
Eiwit 30 gram 30 gram
Koolhydraten 15 gram 40 gram
Vet 7 gram 7 gram
Verzadigd vet 1 gram 1 gram
Vezels 8 gram 10 gram


Gevulde appel

Ingrediënten

  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 dl appelsap
  • 2 speculaasjes
  • 2 appels

Bereiding

  1. Was de rozijnen en laat ze in een beetje appelsap wellen.
  2. Breek de speculaasjes in grove kruimels.
  3. Meng de rozijnen met de helft van de speculaaskruimels.
  4. Schil de appels en boor het klokhuis er uit.
  5. Maak de holtes nog wat groter.
  6. Plaats de appels in ovenvaste schaaltjes.
  7. Vul de holtes met het mengsel. Plaats de appels in een kleine steelpan.
  8. Druppel de rest van het appelsap er over en strooi de rest van de speculaaskruimels er over.
  9. Laat de appels op klein vuur in ca. 15 minuten zacht worden.

Menusuggestie: lekker met als hoofdgerecht kalkoenragout met zuurkool en aardappelen.

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 140 kcal  
Eiwit 1 gram  
Koolhydraten 30 gram  
Vet 2 gram  
Verzadigd vet 1 gram  
Vezels 2 gram  

Klik hier om terug te gaan naar het totale weekmenu

 

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum