Zondag: rijnlandse haringsalade, parelhoenfilet met paddenstoelen en gepofte appel met kaneel

Getty Images

Een lekker uitgebreid drie gangen menu voor de zondagavond. Te beginnen met rijnlandse haringsalade gevolgd door parelhoenfilet met paddenstoelen als hoofdgerecht. We sluiten af met een heerlijk dessert: gepofte appel met kaneel. Eet smakelijk!

Rijnlandse haringsalade

Ingrediënten

  • 4 augurken
  • 1 kleine zoetzure appel
  • Citroensap
  • 2 zoute haringen
  • 6 sprieten bieslook
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 100 gram aardappelsalade
Bereiding
  1. Snijd 2 augurken in blokjes en 2 augurken tot waaiertjes.
  2. Schil de appel en snijd hem in blokjes. Druppel er wat citroensap over.
  3. Maak de haringen schoon en snijd ze in stukjes.
  4. Knip de gewassen bieslook klein.
  5. Meng de blokjes augurk, de appel, de haring, de bieslook en de kappertjes door de aardappelsalade.
  6. Verdeel de salade over 2 borden en garneer met de waaiertjes augurk.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht parelhoenfilet met paddenstoelen, witlof en aardappelen.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
Energie
  475 kcal
Eiwit
  20 gram
Koolhydraten
  75 gram
Vet
  9 gram
Verzadigd vet
  2 gram
Vezels
  10 gram


Parelhoenfilet met paddenstoelen

Ingrediënten

  • 2 parelhoenfilets
  • 100 gram (grot)champignons
  • 100 gram oesterzwammen
  • 1 sjalot
  • 1½ eetlepel vloeibare margarine
  • 2 eetlepel droge sherry

Bereiding

  1. Bestrooi de parelhoenfilets met peper en een beetje zout.
  2. Maak de paddenstoelen schoon.
  3. Snijd de champignons in plakken en de oesterzwammen in repen.
  4. Maak de sjalot schoon en snijd hem klein.
  5. Verwarm de margarine en bak het vlees hierin in ca.8 minuten bruin en bijna gaar.
  6. Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
  7. Bak de paddenstoelen en de sjalot snel in de achtergebleven margarine.
  8. Voeg de sherry en 2 eetlepels water toe met wat peper.
  9. Schep dit op de filets.

Menusuggestie
Lekker met witlof en aardappelen.

Hiervoor heb je nodig...

  • 400 gram witlof
  • 6 kleine aardappelen

Extra informatie
Allergie info:
Voor het gebruik van margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
 Menu
Energie
  220 kcal
 380 kcal
Eiwit
  25 gram
 30 gram
Koolhydraten
  2 gram
 30 gram
Vet
  10 gram
 10 gram
Verzadigd vet
  1 gram
 1 gram
Vezels
  2 gram
 7 gram


Gepofte appel met kaneel

Ingrediënten

  • 1 stuk kaneelstokje
  • 2 appels
  • 1 eetlepel vloeibare honing

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 180° C.
  2. Breek het kaneelstokje in tweeen.
  3. Boor de klokhuizen uit de appels en schil de appels.
  4. Plaats de appels in een kleine ovenvaste schaal.
  5. Vul de holte met het halve kaneelstokje.
  6. Druppel wat honing over de appels.
  7. Giet een beetje water, sinaasappel- of appelsap in het schaaltje.
  8. Laat de appels in de hete oven in ca. 20 - 25 minuten gaar worden.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht parelhoenfilet met paddenstoelen, witlof en aardappelen.

Voedingswaarden per persoon
 
  Recept
Energie
  110 kcal
Eiwit
  0 gram
Koolhydraten
  25 gram
Vet
  0 gram
Verzadigd vet
  0 gram
Vezels
  2 gram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum