Licht verteerbaar, vol vitamine B en met een flinke dosis gezonde vetten. Bovendien is de smaak net wat delicater dan die van kip. Alle reden dus om vaker iets met kalkoen te doen. Zoals met Pasen.
Gevulde kalkoenfilet
Bereiding: ± 75 min. (40 min oventijd). • stuk van 600 g kalkoenfilet (met vel) • 100 g reepjes katenspek • 3 sneetjes witbrood in blokjes • 2 teentjes knoflook • 40 g gedroogde abrikozen in reepjes • 3 eetlepels amandelschaafsel • 2 eetlepels fijngesneden munt • 2 theelepels kerriepoeder • 1 losgeklopt eiwit • 2 eetlepels olijfolie • 2 dl droge witte wijn • 50 g zomerfruit (diepvries) • 125 g zachte gezouten boter • verse peper, zout • extra nodig: keukenmachine
Rooster de amandel in een droge koekenpan lichtbruin, schud uit op keukenpapier. Bak het spek in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag. Maal brood en knoflook fijn in de keukenmachine. Schep er het spek, de amandel, munt, abrikoos, kerrie, wat peper en zout en het eiwit door. Snij de filet in, bestrooi de binnenkant met peper en zout. Verdeel de vulling erover, vouw dicht en maak hem vast met een cocktailprikker of rollade-touw. Verwarm de oven tot 180 °C. Bestrijk de kalkoen met de olie, bestrooi met peper en zout en leg hem in een braadslee. Schenk er de wijn bij en bak ± 40 min. Ontdooi het fruit in een zeef. Schep het voorzichtig met wat peper door de boter, zet deze tot gebruik afgedekt in de koelkast. Neem de filet uit de oven en laat hem, onder aluminiumfolie, 10 min. rusten. Snij in plakken, serveer met de jus en boter.
Per persoon: 655 kcal, 45 g eiwit, 41 g vet (21 g verzadigd), 19 g koolhydraten en 3 g voedingsvezel.
Frittata met kalkoen
Bereidingstijd: ± 30 min. • 250 g kalkoenfilet in kleine stukjes • 6 eieren • 400 g Chinese of palmkool in reepjes • 1 gesnipperde ui • 1 rode paprika in reepjes • 250 g champignons in plakjes • zout • 2 eetlepels olijfolie • 20 g boter • versgemalen peper
Blancheer de kool 3 min. in kokend water, giet af, laat goed uitlekken. Verhit de olie met de boter in een ruime koekenpan met anti-aanbaklaag en fruit de ui ± 5 min. Voeg de paprika en kalkoen toe, bak ze 3 min. mee. Voeg de champignons toe, bak alles al omscheppend tot het vocht verdampt is. Schep de kool erdoor. Klop de eieren los met wat peper en zout, schenk het mengsel over de groenten. Laat het ei met een deksel op de pan op heel laag vuur stollen. Keer de taart met hulp van een deksel, serveer in punten met een tomatensalade met rucola.Per persoon: 295 kcal, 28 g eiwit, 17 g vet (waarvan 6 g verzadigd), 5 g koolhydraten en 4 g voedingsvezel.
Kalkoen met asperges
Bereidingstijd: ± 25 min. • 500 g witte asperges • 500 g groene asperges • 500 g kalkoenfilet (vleeswaar) • 1 l kippenbouillon (van tabletten) • 150 g boter • 3 eierdooiers • ca. 2 eetlepels citroensap • zout, witte peper
Schil de witte asperges van het kopje naar beneden en breek of snij het onderste stugge stukje (ca. 3 cm) eraf. Was de groene, snij het onderste stugge stukje eraf. Snij de asperges in schuine stukjes van 3-4 cm, kook ze 7 min. in de bouillon. Smelt de boter (niet laten kleuren), laat afkoelen tot lauwwarm. Klop intussen in een hittebestendige kom de dooiers met een (staaf)mixer of garde tot een lichtgele, romige crème. Klop er 1 eetlepel citroensap door. Zet de kom op een pan met water dat tegen de kook blijft. Klop druppelsgewijs wat gesmolten boter erdoor, voeg de rest in een dun straaltje toe. Blijf roeren tot de saus bindt, breng hem daarna op smaak met zout, peper en citroensap. Verdeel de asperges over de borden, geef de saus apart. Lekker met gekookte krielaardappeltjes.
Per persoon: 500 kcal, 35 g eiwit, 36 g vet (waarvan 21 g verzadigd), 8 g koolhydraten en 4 g voedingsvezel.
- Plus Magazine