Wat zet u op tafel met Kerst?

Getty Images

Gourmetten, kaasfonduen, een uitgebreid diner of toch juist lekker makkelijk: weet u al wat u uw familie en/of vrienden voorschotelt? We helpen u op weg met de lekkerste ideeën voor het kerstdiner.

Gourmetten

In menig huishouden staat met Kerst het gourmetstel op tafel. Niet zo vreemd natuurlijk, want het is afwisselend, makkelijk en vooral heel gezellig. En niemand die kan klagen dat het niet lekker is, want iedereen zorgt voor z’n eigen (mini)maaltijd. Voor het gourmetten zelf zijn vooral vlees en vis populair. Dit wordt aangevuld met salades, (stok)brood met tapenade en (kruiden)boter, aardappeltjes en groenten.

Gevulde kalkoen

De gewoonte om met Kerst gevulde kalkoen op tafel te zetten, is overgewaaid vanuit Amerika, waar dit gerecht traditioneel met Thanksgiving op tafel komt. De vulling is een kwestie van smaak, maar vaak behoren abrikozen of frambozen tot de hoofdingrediënten, samen met champignons, ui, knoflook, ei en kruiden. Het maken van gevulde kalkoen heeft voor- en nadelen: het kost veel tijd en voorbereiding om het gerecht te maken, maar zodra uw meesterwerk eenmaal in de oven staat, heeft u alle tijd om gezellig te borrelen met familie en vrienden.

Gevulde kalkoen.
Getty Images

Beef Wellington

Een echte kerstklassieker is Beef Wellington. Dit vleesgerecht is een van de vele zaken die vernoemd zijn naar de Britse hertog van Wellington. De basis van dit gerecht bestaat uit ossenhaas, die samen met ganzenleverpastei en duxelles – een mengsel van fijngehakte champignons, sjalotten, ui en kruiden – in een jasje van bladerdeeg is bereid. Het bladerdeegkorstje was oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat er te veel vocht en smaak uit het gerecht zou trekken, maar tegenwoordig wordt het gezien als een van de belangrijkste smaakelementen. Niet dol op ganzenleverpastei? U kunt in plaats daarvan bijvoorbeeld ook serranoham gebruiken.

Getty Images

Beenham

Ook beenham is een terugkerend gerecht op de Hollandse kersttafel. En, origineel als we zijn, noemen we het heerlijke stuk vlees voor deze gelegenheid ‘kerstham’. Deze gewoonte komt van de Scandinaviërs, waar het kerstdiner niet compleet is zonder kerstham op tafel. Hier wordt het gerecht traditioneel geserveerd met kleine gebakken aardappeltjes en koolraap.

Wilt u de ham op Zweedse wijze bereiden? Laat de ham dan eerst minimaal vier uur koken in water met onder andere laurier, peper- en pimentkorrels, jeneverbessen en kruidnagels. Daarna gaat de ham de oven in. Om hem mooi glimmend te krijgen, kunt u losgeklopt eiwit toevoegen aan het mengsel waarmee u de ham voor bereiding in de oven insmeert.

Getty Images

Varkenshaas

Varkenshaas is eenvoudig klaar te maken en zeer veelzijdig: u kunt het op tal van manieren klaarmaken en dit zorgt ervoor dat varkenshaas een ontzettend populair kerstgerecht is. Kiest u voor de traditionele manier van bereiden, met een heerlijke roomsaus? Of gaat u liever voor een iets avontuurlijker variant, bijvoorbeeld met een honing-ketjapmarinade, een jasje van spek of ham of gevulde varkenshaas met bijvoorbeeld vruchten, champignons en noten?

Verder zijn ook biefstuk, zalm en een kaasfondue populair in de kerstperiode.

Verrassende voorgerechten

Het hoofdgerecht is natuurlijk het hoogtepunt van het kerstdiner, maar het voorgerecht is een fantastische manier om alvast in de stemming te komen. En natuurlijk om lekker te variëren. Met deze klassiekers zit u altijd goed:

  • Meloen met rauwe of parmaham op een bedje van rucola. Geen fan van meloen, of een keer iets anders? Vervang dan de meloen door mozzarella, die u met de ham omwikkelt: de zachte smaak gaat prima samen met de ham.
  • Carpaccio. Het dungesneden kalfs- of rundvlees met pijnboompitten, Parmezaanse kaas, sla, (zongedroogde) tomaatjes en dressing is met recht een klassieker te noemen. Variatietip: vervang het kalfs- of rundvlees door zalm, tonijn of dungesneden rode bieten.
  • Soep: veelzijdig en altijd lekker. Kies voor de klassieke tomaten-, groente-, uien- of champignonsoep of verras uw gasten met bijvoorbeeld een peterselie-, pompoen- of bloemkoolsoep.
  • Garnalencocktail. Je moet ervan houden, maar een garnalencocktail wordt in Nederland gezien als een luxe traktatie. Serveer dit voorgerecht in een chique hoog glas met wat uitstekende sprieten bieslook.

Getty Images

Bijgerechten

De juiste bijgerechten maken uw hoofdgerecht helemaal af. Deze gerechten zijn eenvoudig te maken en bij vrijwel iedereen geliefd:

  • Aardappelgratin.
  • (Zoete) aardappelpuree.
  • Gegrilde groenten.
  • Gevulde paprika of aubergine.
  • Haricots verts omwikkeld met spek.
  • Zalmrolletjes
  • Stoofpeertjes.
  • Quiche, bijvoorbeeld een quiche lorraine of spinaziequiche.

Getty Images

Nagerechten

Met het nagerecht sluit u het kerstdiner op een heerlijke manier af. Bijvoorbeeld met een lichte en gezonde fruitsalade of ijs. Of een van de klassieke nagerechten voor Kerst:

  • Chocolademousse.
  • Crème brulée.
  • Crèpes Suzette.
  • Dame blanche.
  • Tiramisu.
  • Trifle.

Getty Images
Auteur