Een abonnement voor telefonie, internet of televisie duurt vaak één of twee jaar

In theorie is het opzeggen van een telecomabonnement goed geregeld. In praktijk ervaren consument vaak moeilijkheden. Er komt daarom een onderzoek naar de drempels die telecomaanbieders opwerpen.
Consumenten die hun telecomabonnement willen opzeggen, gebruiken vaak een zoekmachine om de juiste informatie te vinden. Ongewild kunnen ze zo bij een bemiddelingsdienst uitkomen. De bovenste link in het zoekresultaat kan de link van een commerciële bemiddelaar zijn. Deze bemiddelaar vraagt geld voor het opzeggen, terwijl dit bij de telecomaanbieder zelf gratis kan.
Een abonnement voor telefonie, internet of televisie duurt vaak één of twee jaar. Daarna kan de consument het abonnement gratis opzeggen. Wordt het abonnement niet opgezegd, dan wordt het automatisch verlengd. De consument kan dan ieder moment opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. Opzeggen tijdens de looptijd is ook mogelijk, maar dat kost vaak geld.
Opzeggen kan altijd schriftelijk, bijvoorbeeld via een brief, webformulier of per mail. Daarnaast moet het volgens de wet mogelijk zijn om op te zeggen op dezelfde manier als waarop het contract is afgesloten.
Vraag de aanbieder om een schriftelijke bevestiging van de opzegging per mail of per brief. Zo kunt u bewijzen dat u heeft opgezegd, mocht daar discussie over ontstaan. Krijgt u geen bevestiging, dan kunt u overwegen een aangetekende brief te sturen.
Drempels
In de praktijk blijkt dar telecomaanbieders consumenten min of meer dwingen om telefonisch op te zeggen. Dat mag niet. Het opzeggen mag consumenten niet moeilijk worden gemaakt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de telecombedrijven hier de komende periode op controleren.
Mocht een telecomaanbieder zich niet aan de regels ouden, dan kan een consument dat melden bij www.consuwijzer.nl.