Andere procedures voor lagere huur

Getty Images

Enkele procedures bij de huurcommissie zijn per 1 juli gewijzigd om het werk van de huurcommissie te vereenvoudigen. De wijzigingen in de procedure om de huur te verlagen wegens ernstige gebreken, is in het voordeel van de huurder.

In het verleden kon de huur bij zeer ernstige gebreken worden verlaagd tot 20, 30 of 40 procent van de maximale huur. In de nieuwe situatie wordt dat 20, 30 of 40 procent van de feitelijke huurprijs. Vooral voor woningen met een relatief lage huur leverde een huurverlaging in de oude situatie slechts weinig euro’s op, zodat er weinig financiële prikkel uitging aan de verhuurder om de situatie te verbeteren. In de nieuwe manier van berekenen zal de huurverlaging bij ernstige gebreken forser zijn, waardoor de prikkel sterker wordt

All-in huur

De procedure om een all-in huur te splitsen in huur en servicekosten is voor de huurder verslechterd. Wie actie wil ondernemen tegen een all-in huur moet voortaan eerste zelf een splitsing in kale huur en servicekosten voorstellen. Gaat de verhuurder niet akkoord, dan kan de huurder naar de huurcommissie stappen. De Huurcommissie hanteert daarbij een nieuwe norm waarbij de kale huur minimaal 55% van de all-in prijs moet zijn.

Herinneringsbrief

Verhuurders krijgen meer tijd om een herinneringsbrief te sturen. Huurders kunnen bezwaar maken tegen de jaarlijkse huurverhoging door de oude huur te blijven betalen. De verhuurder moet dan een aangetekende brief sturen en de huurder vragen om alsnog met de huurverhoging in te stemmen. In het verleden moest dat binnen zes weken, nu heeft de verhuurder drie maanden de tijd.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht