Bespaartips mei 2014

bespaartips
Getty Images

Wij hebben deze maand weer de beste bespaartips voor u op een rij gezet.

  1. Laat geen aanbieding lopen. Is het product dat in de aanbieding al op of nog niet aan de winkel geleverd? Laat u niet afschepen en vraag naar een tegoedbon voor als het product wel weer in de winkel is. Een tegoedbon vragen bij een op=op-actie kan niet, verder moet u geen aanbieding laten lopen.
  2. Rentebemiddeling. Kijkt u met jaloerse blikken naar de hypotheek van uw buurman die maar 4 procent over zijn tien jaar rentevaste hypotheek betaalt terwijl u zelf nog 6,4 procent moet aftikken? U kunt dan nog even geduld hebben en bij het aflopen van uw rentevast periode hopen op een nog steeds lage rente. Vreest u echter dat de rente zal stijgen overweeg dan eens naast oversluiten (met alle kosten die dat met zich meebrengt) rentebemiddeling. Met rentebemiddeling neemt de bank de huidige vaste rente en de rente voor bijvoorbeeld een nieuwe rentevaste periode van tien jaar en middelt die. Bij uw huidige rente voor nog twee jaar en in totaal een vaste periode van tien jaar met 4 procent is de gemiddelde rente voor de komende tien jaar dan 4,48 procent. U kunt dan alvast profiteren van de lagere rente en hebt zekerheid. Let op, niet alle banken werken hier aan mee en houdt rekening met kosten.
  3. Koop met voorwaarden. Doet u een aankoop die aan specifieke eisen moet voldoen, laat die dan vastleggen op de aankoopbon. Blijkt na de levering dat de koop niet aan de verwachting voldoet, dan hebt u een extra argument om zonder kosten van de koop af te zien en uw geld terug te krijgen.
  4. Goedkoop uit eten. Leden van de ouderenorganisatie ANBO kunnen met korting uit eten. Voor € 37,30 bent u lid, met de korting hebt u dat snel terugverdiend en krijgt u belangenbehartiging op de koop toe. Reserveren voor een maaltijd met korting doet u via dinnersite.nl.
  5. Zuiniger autorijden. Bent u toe aan een nieuwe auto, kijk dan eens op de site van ANWB of de auto van uw keuze ook in de top tien van meest zuinige auto’s staat. Overigens, echt goedkoop rijden doet u door niet een nieuwe auto te kopen, maar een tweedehands van twee of drie jaar oud.
  6. Sloop de provisie. In veel verzekeringen die voor 2013 zijn afgesloten zit nog de provisie die de tussenpersoon ontving. Deze provisie is echter sinds 2013 verboden, maar betaalt u nog wel. Door die provisie eruit te slopen daalt de premie die u moet betalen voor uw verzekering. Helaas moet u wel kosten maken voor die handeling, maar op de langere termijn bent u goedkoper uit.
  7. Negeer de garantie. Koopt u een nieuwe televisie of wasmachine, dan krijgt u vaak een aanvullende verzekering aangeboden die de garantieperiode van uw nieuwe aanschaf verlengt. Een dergelijke verzekering is echter niet nodig. Volgens het Burgerlijk Wetboek hebt u volgens artikel 17 van het zevende boek recht op een product dat aan de verwachting moet voldoen. Een televisie moet dus probleemloos zeven jaar mee kunnen gaan. De garantie van de fabriek is ten opzichte van de wet niets waard, de extra verzekering evenmin. Gaat de televisie na vier jaar stuk, dan komt 4/7de van de reparatiekosten voor uw rekeningen de rest voor de leverancier (de winkel). Laat de extra verzekering dus maar voor wat die is, de wet staat aan uw kant.
  8. Bouw vergunningsvrij. U kunt steeds meer vergunningsvrij bouwen. Informeer eerst bij de gemeente of uw bouwplannen vergunningsplichtig zijn. Zo nee, dan voorkomt u dure bouwleges en vertraging van uw plannen. Mag u vergunningsvrij bouwen vergeet dan niet uw buren vroegtijdig in te lichten en houdt rekening met hun belangen.
     
Bron 
  • Proud to be Senior