Een 'gewone' betaalrekening is nu gemiddeld 42 procent duurder dan 5 jaar geleden, maar er zijn uitschieters naar 113 procent.
Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en dat komt neer op een prijsstijging van meer dan 7 procent per jaar. Dat is veel meer dan de inflatie.
Uit het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de bankrekeningen, maar de grootste uitschieter is te vinden bij Triodos, daar kost een gewone betaalrekening voor één persoon 60 euro in plaats van 28,20 euro vijf jaar geleden. Dat is een prijsstijging van 113 procent. Plus Magazine zette de kosten voor betaalrekeningen in 2017 ook op een rij.
Bij Rabobank betaal je nu 27 euro per jaar in plaats van 15,60 euro (+73 procent) en bij ING kost een betaalpakket met één pas nu 28,20 euro: + 62 procent.
Rekeninghouders bij Rabobank betalen nu 73 procent meer: 27 euro per jaar in plaats van 15,60 euro. Bij ING steeg de prijs van een betaalpakket met één betaalpas van 17,40 euro naar 28,20 euro, dat is een stijging van 62 procent.
Veel andere banken volgen op de voet met prijsstijgingen van rond de 40 procent. De enige uitzondering is Knab. Daar kost een betaalrekening standaard 60 euro, maar daarvoor krijg je ook meer: twee creditcards en een extra betaalpas. Dat zijn diensten waarvoor je bij veel andere banken extra moet betalen.
Het viel de bond verder op dat het lastig is de betaalrekeningen goed te vergelijken omdat er veel verschillen bestaan tussen de bijkomende kosten voor onder meer afschriften, roodstaan en extra papieren afschriften, maar het onderzoek maak duidelijk dat banken flink meer rekenen voor de meest uitgeklede versies van hun betaalrekeningen. Volgens de banken staat daar wel wet tegenover: meer en veiligere online diensten, dus ook meer gemak.
Al met al is bankieren voor veel mensen het goedkoopst bij SNS Bank, aldus de bond. Via een tool van de Consumentenbond kan je zelf nagaan wat voor jou het goedkoopst is.