Tijdens een lang zakelijk verblijf van mij in het buitenland, is de WOZ-beschikking binnen gekomen voor mijn huis. Direct nadat ik thuis ben gekomen, heb ik hiertegen bezwaar aangetekend omdat de waarde veel te hoog bleek te zijn vastgesteld. De inspecteur van de gemeente heeft mijn bezwaar echter niet ontvankelijk verklaard omdat ik dit bezwaar volgens hem te laat had ingediend. Nu heb ik dit bezwaar inderdaad na zes weken na de ontvangst van de beschikking ingestuurd, maar ik ben van mening dat ik hier toch niets aan kon doen, want mijn zaken stonden het absoluut niet toe om eerder naar Nederland terug te reizen.
Antwoord:
De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is inderdaad zes weken. Slechts in het geval dat redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat een belastingplichtige in verzuim is geweest (een verschoonbare termijnoverschrijding), bestaat de mogelijkheid dat een te laat ingediend bezwaarschrift toch ontvankelijk wordt verklaard. Echter, een beroep op langdurig verblijf elders in geval van een termijnoverschrijding bij het indienen van bijvoorbeeld een bezwaar wordt in het algemeen niet geaccepteerd. Dit is ook onlangs weer bevestigd in een zaak bij het Hof Amsterdam. De rechter redeneerde als volgt: “Van iemand die voor langere tijd in het buitenland verblijft, mag worden verwacht dat hij zijn zaken tijdens zijn afwezigheid op adequate wijze door een derde laat behartigen. Zorgt men daar niet, dan zijn de gevolgen hiervan voor eigen risico.”
Conclusie: En verblijf in het buitenland is geen omstandigheid die de conclusie dat belastingplichtige niet in verzuim is geweest, rechtvaardigt. In uw geval zult u over het betreffende jaar de WOZ-waarde dus gewoon moeten accepteren. Zie hiervoor: Hof Amsterdam 4 juni 2015 (publ. 29-07-2015), 14/00331 (ECLI:NL:GHAMS:2015:3013)
N.B. Ook een verblijf in een gesloten inrichting, waarbij de gemachtigde slechts eenmaal per twee a drie weken de post ophaalt waardoor een termijn wordt overschreden, is niet verschoonbaar.
N.B. Ook familieomstandigheden leveren over het algemeen geen grond op voor verschoonbaarheid.
Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).