De zorgtoeslag, die juist bedoeld is als tegemoetkoming voor de steeds duurdere zorgverzekering, wordt nog altijd massaal niet aangevraagd. Daardoor blijft 100 miljoen euro liggen, zo blijkt uit berekeningen van vergelijkingsplatform Independer.
Ook blijkt uit een enquête die Independer samen deed met onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A, dat één op de drie mensen die door hun inkomen recht hebben op deze toeslag dat niet weten. De deadline voor het aanvragen voor zorgtoeslag over 2020 is al 31 augustus.
“Mensen weten soms überhaupt niet van het bestaan van de toeslag”, zegt Miriam Prins van Independer. ”Of ze hebben het idee dat ze daar niet voor in aanmerking komen, terwijl dat wel degelijk het geval is.” Uit Kamervragen bleek eerder dat 10 procent van de mensen die daar wel recht op heeft geen zorgtoeslag aanvraagt. Uit de enquête van Independer blijkt dat 46 procent van de respondenten met toeslagpartner denkt geen recht te hebben op zorgtoeslag, maar dat volgens het inkomen wel heeft. Bij mensen zonder toeslagpartner ligt dat percentage op 34 procent.
Ook Joris Knoben hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud universiteit bevestigt de berekeningen van Independer. “Het is erg lastige materie omdat niet alle cijfers openbaar zijn. Maar als we de laatst beschikbare cijfers van de belastingdienst van 2018 naar het nu vertalen dan denk ik zelfs dat 100 miljoen euro een erg voorzichtige schatting is. Het bedrag ligt waarschijnlijk zelfs flink hoger”, aldus de hoogleraar.
Om te bepalen wie recht heeft op de zorgtoeslag wordt gekeken naar een inkomensgrens. Die ligt voor alleenstaanden voor 2020 op 30.481 euro per jaar en voor paren op 38.945 euro. De toeslag kan variëren van een paar honderd euro tot ruim duizend euro per jaar.
Met onderstaande tool kan je een proefberekening maken.
Angst voor terugbetalen
Uit de enquête die Independer liet uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A, blijkt ook dat 30 procent zegt sceptisch te zijn geworden door toeslagenaffaire. Ze zeggen vooral huiverig te zijn geworden omdat je het bedrag als voorschot krijgt. Bij de respondenten die niet weten of ze recht hebben op zorgtoeslag, is dat percentage zelfs 41 procent. Mirjam Prins van Independer: “Als je een zorgtoeslag aanvraagt dan moet je die wel zelf stopzetten als je meer gaat verdienen. Anders moet je het bedrag terugbetalen. Veel mensen vinden dit toch een risico”. Wie nu nog zorgtoeslag aanvraagt loopt dat risico over 2020 niet, maar voor volgend jaar moet je dan wel in de gaten houden of je nog recht hebt op de toeslag en die eventueel aanpassen als dat nodig is.
Heb je een vraag over je belastingen of toeslagen? De Belastingdienst beantwoordt al je vragen in een persoonlijk gesprek. Maak daarvoor een afspraak op een locatie bij jou in de buurt. Dit kan een balie of een steunpunt van de Belastingdienst zijn. Of stel je vragen via de BelastingTelefoon (0800-0543, gratis) of social media. En kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/contact.
Meer informatie vind je op www.toeslagen.nl