Contactloos betalen groeit door corona

Getty Images

Vanwege corona rekenen veel Nederlanders hun aankopen aan de kassa contactloos af met hun betaalpas of mobiele telefoon. Die groei is ten koste gegaan van contant betalen en traditioneel pinnen. Contant afrekenen daalde sterk tijdens de eerste lockdown in het voorjaar. In de zomer nam het weer toe, maar het is nog steeds minder dan voor de pandemie.

Dat blijkt uit onderzoek van onder andere De Nederlandsche Bank. In oktober betaalden consumenten twee van de drie aankopen aan de kassa contactloos. In het begin van het jaar was dat ongeveer de helft. Contant betalen daalde. Sinds juni betalen consumenten ongeveer twintig procent van de aankopen contant. Dat was in januari en februari dertig procent. In april, direct na de eerste corona-uitbraak was dat vijftien procent. Traditioneel pinnen, waarbij de pas in de betaalautomaat gaat, daalde van 21 procent naar twaalf procent.

Verdubbeling

Bij 65-plussers is de verandering het grootst. Waar zij in februari bijna de helft van de aankopen contant afrekenden, was dat in oktober een kwart. Ouderen maken veel meer gebruik van contactloos pinnen: door corona is dat meer dan verdubbeld van 27 procent in februari naar 58 procent in oktober. De meeste Nederlanders verwachten dat zij in de toekomst vaker elektronisch blijven betalen. Onder hen zijn relatief veel senioren. Acht van de tien Nederlanders betaalt aan de kassa het liefst elektronisch. Toch vindt bijna de helft het belangrijk om met contant geld te kunnen betalen.

Auteur 
Bron 
  • Dnb