Driekwart van de Nederlanders weet dat zij hun spaargeld tot een bepaald bedrag terug krijgen bij een faillissement. Hoe dat precies geregeld is, is minder bekend en bijna niemand weet dat de uitkeringstermijn maximaal 20 dagen is.
Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank. Iets meer dan de helft van de Nederlanders kent het Depositogarantiestelsel (DGS). Iets minder dan de helft weet dat de maximale garantie 100.000 euro is. Hoogopgeleiden en ouderen zijn daarbij beter bekend met het DGS dan laagopgeleiden en jongeren. De meeste ondervraagden verwachten een maximale termijn van meer dan 30 werkdagen, maar vinden een termijn van minder dan 20 dagen gewenst. Slechts één procent weet dat die maximale termijn nu al twintig dagen is. 86 procent van het Nederlandse publiek is positief of heel positief over het DGS, omdat het zekerheid, veiligheid en vertrouwen geeft.
Informatie
Het DGS garandeert spaargeld tot 100.000 euro per persoon per bank. Spaarders zullen door deze zekerheid bij een faillissement of dreigend faillissement niet massaal hun geld opnemen. Zo draagt het DGS bij aan de financiële stabiliteit. Hoe beter rekeninghouders op de hoogte zijn, des te minder snel zullen ze hun geld van de bank halen als de bank in problemen komt. Bijna de helft van de Nederlanders wil het liefst via de eigen bank geïnformeerd worden over het DGS.
Bron: www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2017/dnb363486.jsp