Mijn broer heeft in zijn testament zijn enige zoon en mij als erfgenamen benoemd. Nu kan zijn zoon het geld beter gebruiken dan ik, dus ik overweeg om mijn deel van de erfenis te verwerpen. Hierbij speelt een belangrijke rol dat zijn zoon natuurlijk een hogere vrijstelling heeft en in een gunstiger tariefgroep valt voor de erfbelasting. Hierdoor zou er – als hij alles zou erven - minder geld naar de fiscus gaat en meer overblijven van de nalatenschap. Kunt u mij zeggen of ik dit goed zie?
Op uw vraag met betrekking tot de verschuldigde erfbelasting kan ik u een duidelijk antwoord geven. In de Successiewet is een bijzondere bepaling opgenomen die onder meer gaat over verwerping. Daarin is vermeld dat door te verwerpen er nooit minder erfbelasting verschuldigd zal zijn dan in de situatie zonder verwerping. Als u dan ook slechts wilt verwerpen zodat minder erfbelasting verschuldigd is, zou ik u dit niet adviseren; dit heeft namelijk niet het gewenste effect. De verschuldigde erfbelasting zal namelijk berekend worden alsof er geen verwerping heeft plaatsgevonden.
Het is uiteraard aan u om te bedenken of er desondanks voldoende redenen aanwezig zijn om toch tot verwerping van uw erfenis over te gaan.
N.B. Bedenk wel dat uw eventuele kinderen door plaatsvervulling voor uw erfdeel in de plaats treden. Als het niet de bedoeling is dat zij erven, moeten ook zij verwerpen.
Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.