Een creditcardmaatschappij hoeft bij het berekenen van de bestedingslimiet geen rekening te houden met freelance inkomsten en de algemene heffingskorting van de partner. De creditcardmaatschappij mag deze inkomsten als niet-structureel inkomen zien.
Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. De consument in deze zaak heeft drie creditcards. Een van de kaarten wil hij omzetten van 'Gold' naar 'Platinum'. Tijdens het omzetten kan hij de bestedingslimiet van beide kaarten benutten, waardoor er een openstaand saldo van ruim zestienduizend euro ontstaat. Dit is meer dan de bestedingslimiet, waardoor de maatschappij de creditkaart automatisch tijdelijk blokkeert. De andere kaarten zijn dan al wegens eerdere overschrijding geblokkeerd. Bij een nieuwe capaciteitsberekening houdt de creditcardmaatschappij geen rekening met de freelance inkomsten en de algemene heffingskorting van de partner. Het gevolg is dat het inkomen laag is en de blokkade permanent wordt. De consument voelt zich gedupeerd omdat hij de creditcard niet kan gebruiken en omdat zijn reisverzekering door de blokkade is vervallen.
Eigen beleid
De Geschillencommissie vindt de tijdelijke blokkade terecht. Dat mag een creditcardmaatschappij bij een overschrijding van de limiet. Ook de permanente blokkade is terecht, want een financiële instelling heeft de vrijheid het eigen acceptatiebeleid vast te stellen binnen redelijke grenzen. Een creditcardmaatschappij mag freelance inkomsten en een heffingskorting als niet bestendige inkomsten zien. Dat is niet onredelijk. De creditcardmaatschappij hoeft de schade niet te veergoeden.
Bron: www.kifid.nl/fileupload/jurisprudentie/GeschillenCommissie/2017/uitspraak_2017-705__bindend_.pdf