Geldkwesties april 2014

euro
Getty Images

Mag mijn werkgever mij ontslaan als ik ziek ben? De bomen van de buurman geven steeds meer overlast, wat kan ik daartegen doen? Het antwoord op deze en andere vragen leest u in de geldkwesties van deze maand.

Overhangende takken in de tuin

De bomen van de buurman geven steeds meer overlast. De takken hangen boven onze tuin en dat geeft veel schaduw. Wat kan ik daartegen doen?
Vraag aan uw buurman of hij de boom wil snoeien, want hij moet ervoor zorgen dat de takken niet overhangen. Kan het snoeien alleen via uw tuin, dan heeft uw buurman het recht toegang tot uw tuin te krijgen. Mocht uw buurman de boom niet willen snoeien, stuur hem dan een briefje waarin u het nogmaals vraagt. Geef hem een redelijke termijn om het werk te doen, bijvoorbeeld zes weken, en schrijf dat u de takken zelf gaat weghalen als hij niet binnen die termijn gaat snoeien. Na de aangegeven termijn kunt u zelf de snoeischaar pakken.
Alles wat u recht boven uw tuin afknipt, is uw eigendom. Mocht u kosten maken voor het snoeien, dan kunt u dat in uitzonderlijke gevallen verhalen op uw buren.

Rente kwijtschelden

Mijn zoon heeft enkele jaren geleden geld van ons geleend. Hij betaalt rente over het geleende bedrag, maar daar heeft hij nu moeite mee. Als ik hem geld geef om de rente te betalen, is dat dan een schenking?
Ja, dat is wel degelijk een schenking. Doordat u hem geld geeft, kan uw zoon aan een financiële verplichting voldoen. Daardoor verbetert zijn financiële situatie. Uw vermogen had door zijn rentebetaling moeten stijgen, maar het blijft nu gelijk. Voor u is er dus sprake van een verarming. Mocht de schenking groter zijn dan de vrijstelling van €5229, dan is schenkbelasting verschuldigd.

Ziekte en ontslag

Mag mijn werkgever mij ontslaan als ik ziek ben?
In principe niet. Tijdens ziekte is er een opzegverbod van het arbeidscontract, maar op deze regel zijn enkele uitzonderingen. Bij het aflopen van een tijdelijk contract en tijdens uw proeftijd kan uw werkgever u zonder ontslagvergunning ontslaan als u ziek bent.
Bent u langer dan twee jaar ziek, kunt u uw eigen werk niet meer goed doen, blijft u naar verwachting nog minstens een half jaar ziek en is er geen ander werk binnen het bedrijf, dan kan uw werkgever bij het UWV Werkbedrijf een verzoek tot ontslag indienen. Dat is ook het geval als u regelmatig ziek bent waardoor er problemen voor het bedrijf ontstaan, of als u niet meewerkt aan uw re-integratie. Ten slotte kunt u op staande voet worden ontslagen als u regels overtreedt. en ook bij bedrijfsbeëindiging mag uw werkgever u ontslaan.

Testament voor stiefkinderen

Ik heb drie kinderen uit mijn eerste huwelijk. Mijn eerste echtgenoot is overleden en enkele jaren geleden ben ik hertrouwd met een man die twee kinderen heeft uit een eerdere relatie. Onlangs is mijn tweede man ook overleden. Ik wil mijn eigen kinderen en stiefkinderen graag gelijk laten erven. Moet ik daarvoor een testament laten opmaken?
Ja. Zonder testament geldt de wettelijke verdeling en volgens die verdeling zijn de kinderen van uw man geen erfgenaam van u. Zonder testament erven dus alleen uw drie eigen kinderen. Bij het overlijden van uw tweede man waren u en zijn twee kinderen erfgenamen. Uw erfdeel zou nu dus bij uw eigen kinderen terechtkomen en niet bij de kinderen van uw tweede echtgenoot. Als u wilt dat uw stiefkinderen eenzelfde positie krijgen als uw eigen kinderen, moet u dat regelen in een testament. Voor de erfbelasting vallen uw stiefkinderen dan in dezelfde categorie als uw eigen kinderen.

Wie krijgt de woning?
geldkwesties
Getty Images

Ik heb een geregistreerd partnerschap met mijn vriend en wij hebben besloten uit elkaar te gaan. We wonen in een huurwoning. Wie heeft het meeste recht om in die woning te blijven?
Dat hangt af van de situatie. Als u er niet samen uitkomt, kunt u naar de kantonrechter stappen. Mocht het huurcontract op één naam staan, dan zal de rechter beslissen wie van de twee partners het huurrecht krijgt. Dat hoeft niet per se degene te zijn op wiens naam het huurcontract staat. Door het geregistreerde partnerschap is de ander namelijk automatisch medehuurder geworden. Staat het huurcontract op twee namen, dan is ook de verhuurder partij in deze kwestie. De rechter zal dan naar de belangen van drie partijen kijken. U of uw partner kan het huurrecht krijgen, maar de rechter kan ook beslissen dat het huurcontract wordt ontbonden en dat geen van beide partners de woning krijgt.

Bijverdienen en AOW-toeslag

Ik ben gepensioneerd, mijn vrouw nog niet. Zij heeft geen eigen inkomen, zodat ik voor haar een AOW-toeslag ontvang. Bij mijn oud-werkgever kan ik parttime aan de slag. Heeft dat gevolgen voor de AOW-toeslag?
Mogelijk. De hoogte van de AOW-toeslag is in de eerste plaats afhankelijk van de eventuele verdiensten van uw vrouw, maar daarnaast speelt ook uw gezamenlijk inkomen een rol. Zodra uw gezamenlijk inkomen dankzij uw bijverdiensten boven ongeveer €2600 per maand bruto uitkomt, wordt de AOW-toeslag met maximaal 10 procent verlaagd.Let op, het gaat daarbij om uw gezamenlijk inkomen inclusief AOW.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine