Belangrijke kwesties die we deze maand bespreken
Deze maand bespreken we het recht op pensioen na een scheiding, een no cure pay basis bij rechtszaken en het schenken als bewindvoerder. Wij zetten voor u de belangrijkste informatie hier op een rij.
Proces tegen smaad aanspannen
Iemand in mijn omgeving zet vervelende, onware berichten over mij op een internetsite. Kan ik een proces wegens smaad aanspannen en hoe doe ik dat?
Bij smaad zijn twee verschillende procedures mogelijk: strafrechtelijk en civiel. Een strafproces begint na een klacht die u indient bij de politie. Vervolgens beslist de officier van justitie of hij tot vervolging overgaat. Hij kan ook beslissen de zaak niet in behandeling te nemen. Wordt de zaak wel vervolgd, dan komt het bij de rechter, die een uitspraak doet. De straffen zijn meestal laag. In een civiel proces kunt u schadevergoeding claimen. Als de strafrechter de pleger van smaad heeft veroordeeld, staat u in zo’n procedure een stuk sterker. Voordat u een civiel proces aanspant, kunt u het beste contact opnemen met het Juridisch Loket.
Mijn zusje is gehandicapt en mijn oudere broer is haar bewindvoerder. Hij wil ons beiden een schenking doen uit haar spaargeld, zodat haar vermogen daalt en zij geen of een aanzienlijke lagere eigen bijdrage moet betalen voor de zorg. Mag dat?
Nee, hoogstwaarschijnlijk mag dit niet. Uw broer is tot bewindvoerder benoemd door de kantonrechter en hij moet elk jaar rekening en verantwoording afleggen. De rechter zal niet zo snel akkoord gaan met een schenking, tenzij het de financiële positie van uw zuster niet verslechtert. De kans op toestemming is dus klein.
Vergoeding inloopdouche
Ik heb zoveel moeite om in en uit het ligbad te komen dat ik dat bad niet meer gebruik. Ik wil het daarom vervangen door een inloopdouche. Kan ik de verbouwingskosten van de badkamer terugkrijgen of aftrekken?
Ja, voor een deel. In de eerste plaats kunt u naar het WMO-loket van de gemeente voor een financiële bijdrage. Uit jurisprudentie blijkt dat de gemeente bij het vaststellen van een vergoeding rekening mag houden met de levensduur van de badkamer. Neemt u een oude badkamer onder handen, dan krijgt u mogelijk een kleine of geen bijdrage.
In de tweede plaats kunt u de kosten aftrekken van de belasting op voorwaarde dat de verbouwing is gedaan op medisch voorschrift. Zo niet, dan zijn de kosten voor uw eigen rekening. De belastingaftrek is aan regels gebonden. Het uitgangspunt is het bedrag dat voor uw eigen rekening komt, dus na aftrek van een eventuele WMO-bijdrage. Mocht de verbouwing tot een waardestijging leiden, dan trekt u 90 procent van die waardestijging af van uw kosten. Wat overblijft, kunt u aftrekken. Dus ook hier geldt: vervangt u een oude badkamer, dan zal de waardestijging relatief groot zijn, waardoor de aftrek gering is.
No cure no pay
Ik heb schade geleden door een ongeval. Ik wil die schade verhalen op de veroorzaker. Is het mogelijk om hiervoor een advocaat in te schakelen op basis van no cure, no pay?
Ja. Sinds 1 januari van dit jaar mogen advocaten onder voorwaarden een zogeheten ‘resultaatsgerelateerde beloning’ afspreken. Dit is een experiment voor vijf jaar. Als u op deze basis in zee gaat met een advocaat, mag hij bij een positief resultaat een hoger uurtarief in rekening brengen, terwijl u bij verlies niets hoeft te betalen. Het is niet toegestaan dat de advocaat een percentage van de opbrengst krijgt en de vergoeding mag niet meer zijn dan 25 procent van de opbrengst voor de cliënt.
Recht op pensioen na scheiding
Ik ben in 1993 gescheiden. Binnenkort gaat mijn ex met pensioen. Heb ik nog recht op een deel van zijn pensioen?
Mogelijk. De wet die regelt dat u recht hebt op een deel van zijn pensioen, is in werking getreden na uw echtscheiding. Aan die wet hebt u dus niets. Wel kunt u rechten ontlenen aan een uitspraak van de Hoge Raad van 27 november 1981, het zogeheten Boon/Van Loonarrest. Daarin staat dat het bijzonder nabestaandenpensioen en het ouderdomspensioen moeten worden verdeeld. In de praktijk is het ouderdomspensioen meer waard dan het bijzonder nabestaandenpensioen, zodat uw ex een deel van zijn ouderdomspensioen aan u moet betalen. Dat kon bij de scheiding, maar ook bij het ingaan van het pensioen.
Als de verdeling bij de scheiding niet heeft plaatsgevonden en als het pensioen in de gemeenschap van goederen viel, hebt u in principe recht op een deel van zijn pensioen. U kunt dan het beste contact opnemen met een gespecialiseerde advocaat.
Pensioen
Meer te weten komen over de laatste ontwikkelingen over uw pensioen? Houd de pensioen special in de gaten.
AOW-toeslag partner
Ik ontvang zelf AOW en voor mijn jongere vrouw ontvang ik een AOW-toeslag. Wat gebeurt er als de AOW-toeslag in 2015 verdwijnt?
Niets. U behoudt de toeslag totdat uw vrouw haar eigen AOW gaat ontvangen. Er is wel een nieuwe beperking bijgekomen. Mocht uw vrouw na 1 januari 2015 enige tijd een te hoog eigen inkomen hebben, waardoor het recht op de toeslag vervalt, dan wordt de toeslag daarna definitief stopgezet. Mocht haar inkomen later weer dalen of verdwijnen, dan krijgt u niet opnieuw een toeslag.
Abonnees van Plus Magazine kunnen bellen met vragen over
AOW • Pensioen • Erfrecht • Belastingen • Wonen • Ziektekostenverzekeringen • Sociale uitkeringen • Consumentenbelangen en andere onderwerpen over geld en recht. Hou uw abonneenummer bij de hand (zie adresetiket). Bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 12.30 uur.
- Plus Magazine