Ik droom van een eigen bedrijf. Hoe moet dat, een eigen zaak beginnen?
Driekwart van de werkende Nederlanders droomt van een eigen bedrijf, aldus een deze week verschenen onderzoek van ING. Maar hoe doe je dat eigenlijk: je eigen zaak beginnen? Geld & Recht geeft tips voor starters.
1) Schrijf een grondig bedrijfsplan
Een eigen zaak opzetten, begint met een gedegen bedrijfsplan. Zo structureert u alle ideeën in een duidelijk overzicht. Met het bedrijfsplan in de hand kunt u later bovendien naar de bank stappen. Zet in het plan wat u wilt gaan doen, de doelstellingen, en hoe realistisch uw plannen zijn. Laat vrienden, familie en bekenden uw bedrijfsplan zien en vraag naar hun mening.
2) Kies de juiste rechtsvorm
Het is belangrijk over de juridische status van uw onderneming na te denken. Zet de voor- en nadelen op een rij. Waarschijnlijk begint u klein en komt uit bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv), maatschap. Nadeel is dat u bij al deze vormen privé aansprakelijk bent voor ondernemingsschulden. De NV en BV kennen dat nadeel niet, maar brengen weer andere eisen (bijvoorbeeld een verplichte inleg van vermogen) met zich mee.
3) Zorg voor financiering
Zonder financiering, geen zaak. Uiteraard kunt u proberen bij de bank een lening los te peuteren. Wel moet u het bedrijfsplan overleggen en dient u vaak het nodige eigen geld mee te nemen plus een onderpand (huis, of andere bezittingen).Eventueel kunt u kijken of er iemand in een vriendenkring garant voor u wil staan.
Naast de bank kunnen ook familieleden of vrienden uitkomst bieden. Risico is wel dat de verhoudingen verstoord kunnen raken als het fout loopt met uw zaak. Leg zo'n lening in ieder geval schriftelijk vast, dat voorkomt een hoop problemen.
Zit u in de bijstand of bent u (deels) arbeidsongeschikt: geen nood. U kunt een beroep doen op het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ). Op grond van deze regeling kunt u tot ruim 31 duizend euro van de Sociale Dienst lenen. De regeling is in bepaalde gevallen ook mogelijk voor mensen met een werkloosheids (ww)- uitkering. Verder kunnen werklozen ook met behoud van hun uitkering iets voor zichzelf beginnen. Ga naar uw plaatselijke Sociale Dienst als u een beroep op de BBZ wilt doen.
Starters mogen gebruikmaken van bepaalde aftrekposten, waardoor meer geld overblijft om te investeren.
4) Check of u over de vereiste vergunningen beschikt
Afhankelijk van de sector waarin u wilt beginnen, zijn (soms) vergunningen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de horeca-vergunning voor een café, een ventvergunning voor huis-aan-huis-verkoop, of een marktvergunning als u op de markt wil staan. Ook een milieuvergunning is in sommige branches vereist. Wie een winkel start, moet denken aan de winkelsluitingswet en mag niet zomaar een groot reclamebord aan de muur hangen.
5) Registreer uw bedrijf
Gaat u door met uw plannen dan moet u zich inschrijven in het handelsregister van de Kamer voor Koophandel (KvK). Daarvoor heeft u een geldig legitimatiebewijs, een rekeningafschrift en een uittreksel uit het bevolkingsregister nodig. De Kamer voor Koophandel kan ook een naamonderzoek verrichten, u mag immers niet elke naam claimen voor uw zaak. Iemand anders kan u zijn voorgeweest.
Naast de KvK dient u een BTW-nummer aan te vragen bij de Belastingdienst. Vraag of download het formulier Opgaaf startende onderneming eenmanszaak, vof, cv of maatschap. Op de website van de fiscus is ook informatie voor startende ondernemers te vinden.
Daarnaast moet u zich voor sommige branches registreren bij een product- of bedrijfschap. Ook is soms deelname aan een beroepspensioenfonds verplicht. Dat is voor veel medische beroepen (bijvoorbeeld apothekers, huisartsen, tandartsen) het geval.
6) Zorg voor goede huisvesting
Voordat uw een pand koopt of huurt, moet u het bestemmingsplan goed bestuderen. Mag uw onderkomen als bedrijfsruimte worden gebruikt? Is het eventueel gemakkelijk uitbreidbaar? Wilt u de zaak thuis vestigen dan is toestemming van de gemeente nodig. Woonhuizen mogen immers volgens het bestemmingsplan niet zomaar als bedrijfspand worden gebruikt. Zolang u het kantoor aan huis als zodanig gebruikt en er geen massa’s klanten ontvangt of voor andere overlast zorgt, is toestemming geen probleem.
Wilt u zich niet thuis vestigen, bedenk dan wel dat u beter niet te snel uw eigen ruimte kunt kopen. Met huren bent u veel flexibeler bij onvoorziene omstandigheden.
7) Bezint eer gij begint
Zoals uit bovenstaande adviezen blijkt, is een eigen bedrijf beginnen geen sinecure. Bovendien zijn er nog meer zaken waar u op moet letten. Zo dient u een bedrijfsadministratie op te zetten, die zeven jaar moet worden bewaard en weer aan de nodige regels moet voldoen. Op de website van de Kamer van Koophandel staat uitgebreide informatie voor starters. Ook heeft de Belastingdienst een speciaal starterspakket dat u kunt aanvragen. Op websites als startbedrijf.nl is veel gratis informatie voor beginnende ondernemers te vinden.