Ik krijg nog geld van iemand, en ik wil voorkomen dat mijn vordering verjaart. Hoe maak ik een stuitingbrief?
Een stuitingbrief is geen bijzonder soort brief. U hoeft er geen juridische bezweringsformules in te zettten, geen verwijzingen naar wetsartikelen of moeilijke woorden als 'sommeren', 'in gebreke stellen' et cetera.
In de brief beschrijft u gewoon hoeveel geld u van de ander krijgt en waarom u vindt dat u recht op geld hebt. En u verzoekt de ander om te betalen. Vanaf de dagtekening van de brief gaat dan opnieuw de termijn voor verjaring van vijf jaar lopen.
Hoe weet ik dat de ander de brief heeft gehad?
Als u een gewone brief stuurt, mag u er niet vanuit gaan dat de ander hem ontvangen heeft.
Beter is een aangetekende brief met ontvangstbevestiging. De ontvangstbevestiging is in de rechtszaal een zwaarwegend bewijs. Maar mogelijk kan de ander toch bewijzen dat hij/zij echt geen brief heeft gehad. Postbodes maken ook foutjes. De ontvanger kan niet onder de brief uitkomen door te weigeren hem aan te nemen. Als een brief zijn bestemming niet bereikt door de schuld van de geadresseerde, dan zijn de consequenties van het niet krijgen van die brief ook voor de geadresseerde. Hij wordt dan behandeld alsof hij de brief toch kende.
De allergrootste zekerheid hebt u als u de brief door een deurwaarder laat bezorgen ('betekenen'). Als dat is gebeurd, wordt de ontvanger in alle gevallen geacht bekend te zijn met de inhoud van de brief.
Met dank aan Aniel Autar, notaris