Na vier jaar van rentedaling stabiliseert de hypotheekrente. Is dit het laagste punt en kunnen we een stijging van de hypotheekrente verwachten? Dit is onze verwachting.
Hypotheekrente stabiliseert
Sinds 2012 is de gemiddelde hypotheekrente met bijna 2% gedaald. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Betaalden we 5 jaar geleden nog gemiddeld 4,4% rente voor de hypotheek, nu is dit 2,41%.
Aan deze dalende trend is nu een einde gekomen. De economen van DNB signaleren dat de hypotheekrente sinds oktober 2016 ‘redelijk stabiel’ is en zelfs ‘licht is toegenomen’. In dit artikel bespreken we de oorzaken van deze trendbreuk en beantwoorden we de vraag of de rente weer gaat stijgen. Kortom: is het laagste punt bereikt?
Waarom daalde de hypotheekrente?
De lage hypotheekrente is het gevolg van een reeks crisismaatregelen genomen door de Europese Centrale Bank (ECB). Op 9 augustus 2007 begon de centrale bank met het ondersteunen van de geldmarkt om te voorkomen dat banken zonder geld kwamen te zitten. Daarna volgden in 2009 de schuldencrisis waardoor de ECB genoodzaakt was om staatsobligaties van zwakke Eurolanden op te kopen.
Het reddingsplan ging later over in een stimuleringsplan voor de Europese economie. In 2014 werd besloten om de beleidsrente stapsgewijs te verlagen en het opkoopprogramma uit te breiden. Banken kunnen op deze manier goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Sparen wordt juist minder aantrekkelijk. Dit moet de bestedingen in de Eurozone laten toenemen.
Ook consumptief geld lenen is hierdoor goedkoper geworden.
Is het laagste punt bereikt?
Pas sinds 2017 begint het lage-rente-beleid van de ECB effect te krijgen op de economie in de Eurozone. Het Europese inflatiecijfer zit al enkele maanden tegen de 2%, de groei waar de centrale bank naar streeft.
Voor de Europese Centrale Bank is dit herstel nog te broos om het beleid radicaal om te gooien. De eerste stap is de vraag of het opkoopprogramma na 2017 wordt voortgezet en zo ja, in welke mate. Mogelijk komt hier in september antwoord op. Een uitbreiding van de crisismaatregelen ligt niet voor de hand. We kunnen daarom concluderen dat het laagste punt voor de hypotheekrente is bereikt.
Gaat de hypotheekrente stijgen?
Door positieve economische berichten krijgen ook beleggers meer vertrouwen. Ze speculeren op verdere groei en dit stuwt de marktrentes op. Met name de kapitaalmarkt wordt sterk beïnvloed door de (internationale) handel.
In de VS is al langer sprake van structurele economische groei. Daar is de koepel van centrale banken FED inmiddels begonnen aan het stapsgewijs verhogen van de beleidsrentes. Ook dit zorgt voor een stijgende kapitaalmarktrente in Europa.
De kapitaalmarktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 10 jaar vast. Inmiddels stijgt bij veel banken de hypotheekrente. Lees meer in onze hypotheekrenteverwachting.
Hoe ontwikkelt de rente verder?
De Europese Centrale Bank zal druk op de rentes willen houden om te voorkomen dat deze te sterk oplopen. Daarnaast kan onzekerheid, zoals een escalatie in het conflict tussen VS en Noord Korea, de huidige economische groei schaden. Een slag om de arm blijft dus nodig.
Voorlopig zijn er geen signalen dat de ECB op korte termijn de beleidsrentes gaat verhogen. Dit is ook de reden dat, ondanks de stijgende hypotheek, de spaarrente nog altijd daalt. Banken betalen nog altijd om uw spaargeld te stallen bij de centrale bank. Lees onze tips voor een hogere spaarrente.
Wilt u anticiperen op de stijgende hypotheekrente, bijvoorbeeld door nu uw hypotheek over te sluiten? Laat dan vrijblijvend uw mogelijkheden berekenen.