Mijn moeder is vorig jaar juni gestorven, ze had geen bezittingen. We zijn met drie broers. Nou moeten we een naheffing van de zorgtoeslag betalen. Voor ieder van ons is dat 147 euro. Maar een van ons weigert te betalen. Kunnen we hem dwingen te betalen?
Het is een misverstand dat de wet een uitkomst is voor alle kwalen, om het zo te zeggen. Vraag dat maar aan mr. Frank Visser, de rijdende rechter. Die weet als geen ander dat alleen de wet niet genoeg is voor mensen om ordentelijk met elkaar samen te leven.
Er is een groot grijs gebied, waarin mensen hun problemen onder elkaar moeten oplossen. Een van uw broers wil zijn verantwoordelijkheid niet nemen om zijn deel van de zorgtoeslag van uw moeder, te betalen. Dat is pijnlijk en vervelend, maar het is moeilijk van een kikker veren te plukken. U kunt toch moeilijk naar een deurwaarder, incassobureau of zelfs naar een advocaat stappen om het bedrag te innen. Dat kan volgens de wet, maar is uiteindelijk duurder dan die 147 euro. Dat is de reden dat het innen van kleine vorderingen zo moeilijk is, al staat het (moreel) recht aan je kant. Jullie moeten je broer nog een maal schriftelijk verzoeken het geld over te maken. Maar als hij opnieuw niet reageert zit er weinig anders op dan het verlies zelf te nemen.
Denk overigens niet dat alleen particulieren vaak problemen hebben om kleinere vorderingen te innen. Het schijnt dat de Belastingdienst met zijn professionele incassosystemen en advocaten, jaarlijks twee miljard euro moet afschrijven aan oninbare vorderingen, waaronder dus ook heel veel kleine.