Ik ben 75 jaar, weduwe en woon in een groot huis met hypotheek in Groningen. Nu studeert mijn kleindochter in Groningen en zij zoekt op dit moment een betaalbare kamer. Aangezien ik een beetje gezelschap wel prettig vind en ik het erg goed met haar kan vinden, hebben wij besloten dat mijn kleindochter bij mij op kamers zal gaan. Onder meer om geen problemen te krijgen met de SVB i.v.m. mijn alleenstaande-AOW hebben wij een huurcontract opgemaakt waarin is bepaald dat mijn kleindochter aan mij per maand €300 huur zal betalen. Heeft dit nog fiscale gevolgen voor mij, bijvoorbeeld voor de hypotheekrenteaftrek? En moet ik deze huur aangeven?
Binnen de fiscale wetgeving is bepaald dat een verhuurde kamer (zoals in uw geval) valt onder de eigen woningregeling van box 1. Dit brengt met zich mee dat - net zoals in de huidige situatie (zonder kamerverhuur) - het volledige eigenwoningforfait wordt bijgeteld en de volledige financieringsrente (hypotheekrente) met betrekking tot de woning op uw inkomen in aftrek kan worden gebracht. Aangezien uw kleindochter per jaar niet meer dan € 4.954 huur aan u betaalt, zijn de huuropbrengsten bovendien vrijgesteld. De huuropbrengsten vallen namelijk binnen de kamerverhuurvrijstelling.
N.B. Ik ben er bij mijn beantwoording van uw vraag onder meer van uit gegaan dat de verhuurde kamer deel uit maakt van uw woning, dat u en uw kleindochter gedurende de verhuurperiode beiden op uw adres staan ingeschreven en dat de verhuur in principe niet tijdelijk is.
Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987) en sinds kort eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu). Sinds 2007 is zij werkzaam bij IFK en schrijft en ontwikkelt zij daar lesmateriaal voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied.