Klimaatplannen financiële sector onvoldoende

Getty Images

De klimaatplannen van Nederlandse pensioenfondsen, verzekeraars en banken zijn ontoereikend om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Grote pensioenfondsen zoals ABP en PFZW en verzekeraars zoals Aegon, Allianz en Nationale Nederlanden hebben geen specifieke doelen gesteld om al hun beleggingen in fossiele brandstoffen af te bouwen. Grote banken zoals Rabobank en ABN Amro hebben geen beleid om leningen en beleggingen in lijn te brengen met de 1,5C-doelstelling van Parijs.

Dat meldt de Eerlijke Geldwijzer, die het klimaatbeleid van 27 financiële instellingen heeft laten beoordelen. De Eerlijke Geldwijzer noemt de resultaten alarmerend. Slechts een op de drie financiële instellingen heeft een uitdrukkelijk doel om leningen en beleggingen in lijn te brengen met een scenario dat de opwarming van de aarde beperkt tot 1,5C. Slechts een op de negen heeft de financiering van fossiele brandstoffen volledig uitgesloten.

Prime mogelijk


De Volksbank (score 9), Triodos (score 8), bunq (score 8) en verzekeraar Athora Nederland (score 8) komen als beste uit de bus. De Eerlijke Geldwijzer concludeert daaruit dat een goed klimaatbeleid door financiële instellingen prima mogelijk is. Pensioenfondsen en verzekeraars doen het gemiddeld slechter dan de banken. Het horecapensioenfonds en het pensioenfonds voor de metalektro (PME) hebben onlangs besloten hun investeringen uit kolen, olie en gas te halen.


In een reactie laat de Pensioenfederatie weten dat financiële instellingen, waaronder pensioenfondsen, hebben afgesproken dat ze uiterlijk 2022 hun actieplannen publiceren waarin ze aangeven hoe zij 'Pariis-proof' worden. Eind oktober verschijnt een rapportage hoe ver de partijen daarmee zijn. Het rapport van de Eerlijke Geldwijzer kan zo gezien worden als een tussenmeting.

Bron: Eerlijkegeldwijzer.nl

Auteur