Hier leest u het nieuws van deze maand. Zo waarschuwt De Fraudehelpdesk voor een nieuwe truc waarmee criminelen uw gegevens proberen te verkrijgen en is uw vlucht vertraagd door een technisch mankement? Dan heeft u recht op een financiële compensatie.
Pas op: nieuwe fraudetruc
De Fraudehelpdesk waarschuwt voor een nieuwe truc die fraudeurs bedacht hebben: consumenten krijgen een e-mail waarin hun gevraagd wordt de verlopen bankpas op te sturen. In deze e-mail staat een link naar een online formulier, waarin wordt verzocht persoonlijke gegevens in te vullen. Daarna worden instructies gegeven voor het opsturen van de bankpas. Met die informatie en de pincode kunnen de daders makkelijk aan geld komen. Banken vragen nooit om een verlopen bankpas terug te sturen.
400 nieuwe Kentekenloketten
Voertuigbezitters kunnen hun auto, motor, brommer of bedrijfswagen ook overschrijven of schorsen bij de nieuwe loketten van stichting Kentekenloket. Voertuigeigenaren konden altijd al terecht bij de 900 balies van PostNL en de 19 loketten van de RDW. Daar komen nu 400 nieuwe ‘Kentekenloketten’ bij. Deze zijn veelal te vinden bij autobedrijven. Locaties van alle kentekenloketten zijn te vinden via www.rdw.nl.
Baas steunt langer doorwerken niet genoeg
Werkgevers investeren nauwelijks in de oudere werknemers om ze zo gemotiveerd en productief hun pensioen te laten halen. Onderzoek van pensioenonderzoeksinstituut Netspar toont aan dat werkgevers voor 17 procent aandacht hebben voor maatregelen die oudere werknemers gemotiveerd en productief houden, zoals scholing en training. De meeste werkgevers, de helft, heeft voornamelijk oog voor ontziemaatregelen zoals extra vrije dagen of het verlichten van taken. Van de werkgevers vindt 43 procent het helemaal niet belangrijk dat werknemers werkend hun pensioen halen. Dergelijke werkgevers zijn te vinden in de bouw, schoonmaak, maar ook bij de overheid en het onderwijs.
Lege batterijen
2,5 miljard lege batterijen zijn in 20 jaar ingeleverd bij het landelijk sorteercentrum van de Stichting Batterijen (Stibat) in Lelystad. Dat komt overeen met 58 miljoen kilo batterijen.
Technisch probleem? Vlucht vergoed!
Passagiers van een vlucht die vertraagd is door een technisch mankement, hebben recht op financiële compensatie. De vergoeding voor een vertraagde of geannuleerde vlucht bedraagt tussen de €250 en €600 per persoon, afhankelijk van de afstand. Dit blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in een zaak van een Nederlandse passagier tegen de KLM. Het Europese Hof heeft uitspraak gedaan omdat de Amsterdamse rechter zogeheten prejudiciële vragen heeft gesteld. De EU-rechters stellen dat het tot de normale gang van zaken behoort dat luchtvaartmaatschappijen te maken kunnen krijgen met technische problemen.
Pensioen: Nederland aan kop!
Nederland is internationaal koploper als het gaat om toekomstige pensioenvoorzieningen. Dat staat in een groot pensioenonderzoek van verzekeraar Allianz. In Nederland bestaat de beste garantie dat toekomstige generaties voldoende pensioeninkomen hebben. Nederland, op nummer één, wordt gevolgd door Denemarken en Noorwegen. Indonesië, India en Maleisië scoren het slechtst. Voor het onderzoek is gekeken naar het overheidspensioen, in Nederland de AOW, en naar het beroepspensioen. Landen waarin die twee vormen van pensioenvoorziening goed met elkaar in balans zijn, scoren het best.
Pensioenaanspraken dalen
Jaartal | Pensioenaanspraken (in miljarden euro's) |
2010 | 998 |
2011 | 1107 |
2012 | 1332 |
2013 | 1429 |
2014 | 1356 |