Schade gereden in in 2014? Dan moest u waarschijnlijk lang wachten op een vergoeding. Ten opzichte van het jaar daarvoor duurde dit 47% langer. En voor de helft van de nieuw gepensioneerden blijkt het pensioen lager uit te vallen dan gedacht. Dit en meer leest u in het nieuws van deze maand.
Schadeafwikkeling duurt maand langer
Automobilisten die na een aanrijding een autoschadeclaim indienden bij de tegenpartij, moesten afgelopen jaar meer dan honderd dagen wachten op hun vergoeding. Dat is ruim een maand langer dan in 2013, een stijging van 47 procent. Dit blijkt uit een analyse van ruim 4000 schademeldingen door schadeverhaalservice 112schade.nl. In 2013 hadden verzekeraars gemiddeld 73 dagen nodig, dit jaar 108 dagen. Verzekeraars kunnen schade zelf afhandelen of een volmachtkantoor inschakelen. Dat maakt uit voor de snelheid van afhandelen. Verzekeraars die zelf de afhandeling verzorgen, zijn gemiddeld het snelst.
Fonds voor dure geneesmiddelen
De zorgverzekeraars en de ziekenhuizen willen een miljoenenfonds voor de financiering van dure geneesmiddelen. Zij vragen hierom in een gezamenlijke brief aan minister Schippers van Volksgezondheid. De uitgaven voor dure medicijnen lopen jaarlijks met een paar honderd miljoen op. Ziekenhuizen onderhandelen nu met zorgverzekeraars over de budgetten voor medicijnen. Wanneer een ziekenhuis deze budgetten overschrijdt, dan draaien ze zelf voor de extra kosten op. Zo blijft er minder geld over voor andere zorg, stellen zowel de verzekeraars en de ziekenhuizen in de brief. Het fonds zou dat moeten voorkomen.
Balie Juridisch Loket blijft beperkt open
Mensen met juridische vragen kunnen weer terecht bij de balie van het Juridisch Loket, al worden de mogelijkheden sterk beperkt. De Tweede Kamer kon zich niet vinden in het voornemen de balies volledig te sluiten, waarop staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie zijn plannen heeft aangepast. In de grootste tien vestigingen is twee keer per week twee uur de tijd om vragen te stellen bij de balie. Bij de overige twintig vestigingen is dat één keer week. Deze spreekuren zijn alleen bedoeld voor de ‘meest kwetsbaren’, aldus Dijkhoff.
Meer hypotheekaanvragen
80% meer hypotheekaanvragen zijn er gedaan in het tweede kwartaal van 2015, dan in dezelfde periode in 2014. Het aantal van 97.000 meer aanvragen kwam waarschijnlijk door de lage rente, waardoor veel mensen hun hypotheek oversluiten, en de strengere regels sinds 1 juli. Hyptoheek vergelijken? Klik hier.
Huurders krijgen minder vaak gelijk
Huurders krijgen bij een geschil bij de Huurcommissie steeds minder vaak gelijk. In 2011 kregen huurders in 62 procent van de gevallen gelijk, in 2014 is dat gedaald tot 49 procent. Dit blijkt uit het jaarverslag 2014 van de Huurcommissie. In 2014 ontving de commissie bijna 14.000 verzoeken, 59 procent van huurders en 41 procent van verhuurders. De meeste geschillen ging over de hoogte van de huur (5391), de inkomensafhankelijke huurverhoging (3613), servicekosten (2520) en de huurverhoging (1313).
Pensioen valt tegen
Nadat het pensioen is ingegaan, blijkt het voor 50 procent van de nieuw gepensioneerden lager dan gedacht. Een op de drie ontvangt te weinig pensioen om de levensstandaard van voor het pensioen voort te zetten. 40 procent gaat soberder leven. Er is minder ruimte voor luxe, vakantie en uitgaan. Ook blijkt dat 7 procent van de gepensioneerden een baantje zoekt om het inkomen aan te vullen. Dit blijkt uit onderzoek onder 1231 Nederlanders door bureau Multiscope. Als de gepensioneerden achteraf iets anders hadden mogen doen, dan hadden ze vooral meer gespaard.