Meer thuis: meer gedoe met de buren

Getty Images

Meer thuis zitten, betekent helaas ook vaker gedoe met de buren, zo blijkt uit cijfers van een rechtsbijstandsverzekeraar. 

In 2020 ontving Achmea Rechtsbijstand bijna 13 procent meer verzoeken voor hulp bij burenruzies dan het jaar ervoor en Corona is daarvan een belangrijke oorzaak. Er wordt meer verbouwd en mensen zijn vaker thuis. De meeste conflicten gaan over beplanting, hinder en 'onrechtmatige daad'.

Getty Images


Zelf oplossen meest succevol

We schreven eerder een artikel over wat u van uw buren wel en niet hoeft te verdragen. Heeft u last van uw buren? Volgens de verzekeraar is de beste manier om tot een duurzame oplossing te komen, 'de gulden middenweg', eventueel geholpen door mediation. Daarbij staat het samen tot een oplossing komen die voor beide partijen werkt, centraal. Het levert veelal voor beide buren een fijnere woonsituatie voor de toekomst. Voorwaarde hiervoor is wél dat er bij beide buren een basis van vertrouwen is én de wil om er samen uit te komen. 

Als deze basis ontbreekt, dan ziet Achmea dat de zogenaamde ‘maatschappelijk effectieve rechtspraak’ helpt om tot een duurzame oplossing te komen. Deze rechtspraak lijkt een beetje op de Rijdende Rechter die snel uitspraak doet. Deze regelrechter of de overlegrechter voert met beide partijen een gesprek om tot een gezamelijnlijk oplossing te komen. Lukt dat niet, dan volgt een uitspraak. Dit werkt veel sneller, is laagdrempeliger en kost minder dan een procedure bij een kantonrechter. Ook hieraan is een voorwaarde verbonden, namelijk dat beide buren hier vrijwillig aan mee werken. Op dit moment bestaat deze maatschappelijk effectieve rechtspraak alleen nog in de vorm van een pilot.

Auteur